Select your Top Menu from wp menus

RIO 2016. rekordni uspjeh Hrvatske!

RIO 2016. rekordni uspjeh Hrvatske!
Foto od:direktno.hr

Zadnjeg dana Olimpijskih igara u Riu Hrvatska doista može imati razlog za zadovoljstvo. Oboren je rekord u broju osvojenih medalji na jednim Igrama, kao i rekord u broju osvojenih zlata!
Deset osvojenih medalja, od čega čak pet zlata je doista jedan fantastičan uspjeh koji nas stavlja u sam vrh svjetskoga sporta.

Žetvu medalja za Hrvatsku u Riu je otvorio sjajni Josip Glasnović osvojivši zlato u trapu zadržavši tako zlato u Hrvatskoj nakon što ga je prije četiri godine u Londonu osvojio Giovanni Cernogoraz. Posebnost ovoj priči daje činjenica kako Josip Glasnović od svoje sedamnaeste godine ima ozljedu oka, i to oka s kojime cilja!

Drugu medalju i opet zlatnu donose braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće. Braća Sinković su glasili kao veliki favoriti za zlato i prije samih OI i to su potvrdili na najbolji mogući način pobijedivši sa više od sekunde prednosti.
Treću medalju za Hrvatsku donosi sjajni Vukovarac Damir Martin u utrci samaca. U doista šokantnoj utrci smo svi gledali treće zlato za Hrvatsku kada je sporni fotofiniš presudio u korist Novozelanđanina Mahea Drysdalea za svega nekoliko tisućinki i to nakon što je već sustav izbacio Martina kao pobjednika.
Za četvrtu medalju i treće zlato pobrinula se Sandra Perković u disku. Sandra je ušla kao veliki favorit i kao apsolutna vladarica diska i to je ovim zlatom opet potvrdila. No nije sve išlo lagano kako smo očekivali, Sandra je imala tek jedan ispravan hitac u kvalifikacijama i u finalu, može se reći da ovdje vrijedi upravo ona izreka kako se na muci poznaju junaci, Sandra je to sigurno bila.

Nakon Martinovog nesretnog gubitka zlata dolazi još jedna sporna situacija na ovim OI. Tonči Stipanović koji je i prije plova za medalje osigurao najmanje srebro gubi zlato u dosta neobičnoj situaciju kada ga je na početku plova na protivnika odgurnuo val koji je stvorio sudački gliser. Zbog kazne koja je slijedila nakon toga Stipanović je morao krenuti posljednji i tako je zlato došlo u ruke Australca Toma Burtona.
Novo zlato za Hrvatsku donose Šime Fantela i Igor Marenić u jedrenju klasa 470. Fantele i Marenić su u finalni plov ušli kao vodeći s najmanje srebrom i tu prednost nisu ispuštali iz ruke.

Petnaesti dan OI u Riu nam donosi još dvije medalje, prva je bila našeg boksača Filipa Hrgovića u superteškoj kategoriju (91+ kg) kojemu je nažalost za malo izmaklo finala u borbi protiv Francuza Yoke. Drugu medalju je čudesno donijela dvadesetjednogodišnja Sara Kolak u bacanju koplja. Iako Sara nikada nije pobijedila na nekom natjecanju u koplju to je nije spriječilo da fantastičnim hicem od 66.18 metara pomete svoju konkurenciju. Doista fantastičan uspjeh za djevojku čija karijera zapravo tek počinje.

Predzadnji dan OI nam je donio i dvije medalje.
Vaterpolisti su osvojili srebro izgubivši u finalu od favorizirane reprezentacije Srbije, nažalost jako loša realizacija igrača više i nekoliko kikseva u obrani su presudili u korist naših protivnika.
Čast osvajanje naše jubilarne desete medalje i Riu je pripala Blanki Vlašić i to doista zasluženo.
Naša sportska heroina koja nam je donijela tolike uspjehe nas je razveselila još jednom. Unatoč ozljedama, blokadama, bolovima i vidno šepajući uspjela je doći do nove olimpijske medalje, a tek milimetri su je dijelili od zlata.

Pet zlata, tri srebra i dvije bronce su doista fantastični rezultat za Hrvatsku, jedino što možemo jest nakloniti se našim sportašima koji često rade u nikakvim uvjetima i na rubu egzistencije, a svejedno postižu fantastične rezultate. Hrvatska je posljednjeg dana OI na 17. mjestu po uspješnosti na Igrama i među vodećima u broju osvojenih medalja i u broju osvojenih zlata po glavi stanovnika. Često se zna čuti kako su Hrvati umislili kako su sportska nacija i da je to samo nekakva tlapnja, možda bi ta naša “ugledna pera” tu i tamo mogli pogledati što kažu svjetski mediji o našim sportašima, pa i što kaže sam Eurostat koliko smo uspješni.

Za kraj mogu samo ponoviti – Svaka čast našim olimpijcima i neka im slijedeća Olimpijada bude još uspješnija.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *