Select your Top Menu from wp menus

Poništena sramotna presuda komunističkog suda bl. Alojziju Stepincu

Poništena sramotna presuda komunističkog suda bl. Alojziju Stepincu
Foto od:jutarnji.hr

Županijski sud u Zagrebu je danas u cijelosti poništio sramotnu presudu kojom su ga komunističke vlasti tadašnje Jugoslavije osudile na 16 godina zatvora i gubitak građanskih prava.

Da podsjetimo, nakon brojnih napada, praćenja i prisluškivanja bl. Alojzije Stepinac je uhićen 18. rujna 1946. Optužnice su bile suradnja s ustaškim vlastima, držanje misa za ustaške obljetnice, prisilno pokrštavanje pravoslavaca, pomaganje ustaškim vlastima nakon kraja rata. Stepinac je proglašen krivim za ratne zločine i veleizdaju već 11. listopada u brzom i namještenom procesu gdje nije bilo govora o poštenom suđenju i mogućnosti prave obrane.

Ovaj proces je tada osudio cijeli demokratski svijet.  Blaženi Stepinac je proveo pet godina u zatvoru u Lepoglavi kada je nakon brojnih pritisaka iz svijeta na jugoslavenske vlasti prebačen u kučni pritvor u svoj rodni Krašić gdje je i preminuo 10. veljače 1960. pod sumnjivim okolnostima.

 

Osudu procesa protiv Stepinca je već 1992. donio Hrvatski sabor svojom deklaracijom, a reviziju je omogućila izmjena Zakona o kaznenom postupku iz 2009.

Žalbu za reviziju procesa je podnio kardinalov nećak Boris Stepinac.

 

Sudac Turudić je u obrazloženju naveo kako su tada jasno bila prekršena i sadašnja i tadašnja temeljna načela kaznenog prava i kako su se ovim suđenjem kršila prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države. Kao jedine ciljeve ovoga procesa naveo je osvetu protiv kardinala Stepinca i napad na samu Crkvu.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *