Select your Top Menu from wp menus

U Poljskoj pokrenuta kaznena prijava protiv Olivera Frljića

U Poljskoj pokrenuta kaznena prijava protiv Olivera Frljića
Foto od:tportal.hr

Oliver Frljić i dalje nastavlja provocirati svojom tzv. umjetnošću, tako je nakon neuspjeha 2013. opet pokušao izvesti jednu svoju predstavu u Poljskoj i na njemu svojstven način vrijeđati narod države u kojoj radi.
Da podsjetimo, 2013. godine Frljiću je u Krakovu zabranjena predstava pod imenom “Nebožanska komedija” koja se bavila tzv. antisemitizmom kod Poljaka i njihovom odnosu prema holokaustu.
Ovoga puta Frljić je krenuo još ekstremnije sa predstavom “naše nasilje i vaše nasilje” na festivalu Prapremier u poljskom Bydgoszczu kako navode poljski mediji i Grażyna Szabelska, gradska vijećnica iz redova PiS-a koja je i podnijela kaznenu prijavu protiv njega. Po njenim tvrdnjama Frljićeva predstava opisuje ženu u hidžabu koja koja iz spolovila vadi Poljsku zastavu i osobu koja predstavalja Isusa koji silazi s križa kako bi je silovao.

Dok organizatori brane Frljića i tvrde kako se radi o pretjerivanju oglasio se i vojvoda Kujavsko-pomeranskog vojvodstva koji je najavio ukidanje dotacija festivalu ukoliko se tvrdnje protiv Frljića pokažu točnim.

Frljićeva predstava bi uskoro trebala biti prikazana u Rumunjskoj, BiH i Srbiji, a premijera u Hrvatskoj bi trebala biti 11. studenog u HNK Ivana pl. Zajca. Ostaje za vidjeti hoće mjerodavne vlasti dopustiti ovakve scene i u Hrvatskoj, ako već dopuštaju da takav čovjek drži bilokakve pozicije u Hrvatskoj kulturi.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *