Select your Top Menu from wp menus

Miro Kovač: Vjerujemo da smo blizu rješenja sa Srbijom

Miro Kovač: Vjerujemo da smo blizu rješenja sa Srbijom

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u 12,30 sati započeo sa konferencijom za  medije gdje je istakao normalizaciju odnosa među susjednim državama Jugoistoče Europe obzirom da se razgovara bez povišenih tonova. Normalizirani su odnosi sa Srbijom, razgovara se o problemima, normalizirani su odnosi sa Slovenijom, Mađarskom te u Bosni i Hercegovini  Hrvatska je podigla razinu razgovora i brige oko stanja u Bosni i Hercegovini.

Ministar Kovač je također istakao da će Hrvatsa biti prva država koja će ratifirirati u saboru pristupanje Crne Gore u NATO savez. Otvorena je željeznička pruga prema Mađarskoj. Istakao je važnost suradnje na prostoru Jugoistočne Europe te s državama srednje Europe gdje se slovački i poljski ministri vanjskih poslova  nisu mogli sjetiti kad je zadnji put bio neki hrvatski ministar vanjskih poslova u te dvije države. Posjeti Češkoj i Mađarskoj i razvoj bilateralnih sastanaka dokazuje neku normalnu komunikaciju koju je Hrvatska uspostavila sa svim ovim državama u neposrednom okruženju.

Istakao je da nitko od predstavnika vlasti nije reagirao na novinske natpise o pojavi fašizacije i ustašizacije Hrvatske jer je želja da se normalno razvijaju odnosi bez povišenih tonova.

U odnosima sa Srbijom je istakao da je blizu rješenje, ali se moraju zadovoljiti  svi uvjeti koje su iskazani od predstavnka Hrvatske. Hrvatska želi raditi konstruktivno i pronaći rješenje koje će biti u korist svih. Neke diplomati su iznijeli neke činjenice koje nisu u potpunosti dogovorene.

Na upit novinarske N1 televizije kako će glasati o povjerenju  Tomislavu Karamarku Kovač je odogovorio da su HDZ i Karamarko temeljni čimbenici vlade te da vjeruje u njezin opstanak.

Kako doznaje Večernji list dogovoreno je rješenje sa Srbijom da više neće procesuirati hrvatske državljane na svojim sudovima.

M. Glavinić/Novi Pogledi, foto screenshot

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *