Select your Top Menu from wp menus

Dogovoreno sučeljavanje Plenković – Milanović, ostale stranke energično protestiraju

Dogovoreno sučeljavanje Plenković – Milanović, ostale stranke energično protestiraju

Nakon pomalo već zaboravljenog dvoboja Sanader – Račan, sprema se novi okršaj dva predsjednika vodećih hrvatskih stranaka, Andreja Plenkovića te Zorana Milanovića. Neslužbeno se doznaje da je sučeljavanje planirano za 12 kolovoza na Hrvatskoj radio televiziji u trajanju od 60 minuta, neposredno prije službenog početka predizborne kampanje predviđene za 16. kolovoza 2016.godine.

“Prilikom isticanja kandidature spremno sam rekao da želim sučeljavanja i ponuditi javnosti mogućnost da vide koje programe nude glavne stranke. Vidim da je kolega Milanović od uvreda prije nekoliko dana do današnjih izraza ljubavi evoluirao u svojim stavovima. Iskazujem spremnost na sučeljavanje na javnom servisu, neposredno prije početka službene kampanje. Ključni kandidati za predsjednika imat će prigodu hrvatskoj javnosti izložiti svoj program i sučeliti argumente”, izjavio je Plenković o pozivu šefa SDP-a.

Mislav Togonal i Mirjana Posavec će se potruditi da ovo sučeljavanje prođe kroz razna područja od unutarnje i vanjske politike, gospodarstva i financija, zdravstva i socijale, natalitetne politike te obrazovanja i svjetonazorskih pitanja.

Kako saznajemo iz ostalih stranaka dolaze određeni protesti jer se na ovaj način favoriziraju dvije najbrojnije stranke, ali i ostale stranke mogu nametnuti argumente koji će biti od presudnog značaja za uspjeh na predstojećim izborima.

Andrej Plenković ponovno u hrvatsko političko okruzje donosi kulturu dijaloga zasnovanu na argumentiranoj raspravi što je do sad u eri od Sanadera, Jadranke Kosor te Zorana Milanovića izostajalo pri čemu su korišteni argumenti jačeg te se izbacivalo svoje neistomišljenike iz stranaka kako u HDZ-u  tako i u SDP-u. Plenković je prvi put donio promjene u takvo ponašanje te je povratkom bivših članova HDZ-a, Milana Kujundžića i Drage Prgometa otvorio prostor za argumentirane rasprave. Iako neka vanjskopolitička riješenja Andreja Plenkovića uredništvo Novih Pogleda ne podržava zbog snažne orijentiranosti na Bruxelleska europska tijela, povratak kulturi dijaloga te stručnim raspravama temeljenim na znanju i iskustvu svakako  podržava te očekuje da se u kvalitatativnim raspravama pronađu najbolja rješenja za gospodarski, politički i kulturni razvoj Republike Hrvatske.

Bivši premijer u predizbornu kampanju ulazi značajno oslabljen brojnim nerješenim korupcijskim skandalima gdje se više od 20 bivših ministara i dužnosnika nalazi u sukobu interesa zbog čega danas od izborne kandidature na parlamentarnim izborima odustaje Tihomir Jakovina pritisnut snažnim korupcijskim aferama s ozbiljnim sumnjama na najteža kaznena djela koja može počiniti jedan politički dužnosnik. Također koalicija sa SDP-om na čelu je koristila slogan “Hrvatska raste” za prošle parlamentarne izbore u euforičnoj atmosferi minimalnog rasta BDP-a iako je sveukupni rast BDP-a tijekom mandata Milanovićeve vlade imao negativan preznak -2% dok su neke države u srednjeeuropskom okruženju od Jadrana do Baltika imale kumulativno i dvoznamenkasti postotak rasta.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto M.Marković/Maxportal

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *