Select your Top Menu from wp menus

22. lipanj obljetnica velike hrvatske pobjede – bitke kod Siska

22. lipanj obljetnica velike hrvatske pobjede – bitke kod Siska
Foto od:http://vojnapovijest.vecernji.hr

Na današnji dan prije 423 godine odigrala se jedna od najvažnijih bitaka hrvatske i europske povijesti. Nakon što je praktički bez borbe zauzeo Bihać Hasan paša Predojević kreće sa 12.000-15.000 prema važnoj sisačkoj utvrdi. Kraljevstvo Hrvatsko je tada bilo svedeno na svoje ostatke ostataka, a padom Siska Turci bi otvorili put daljnim prodorima na sjever i potpunoj okupaciji Hrvatske.

 

Sam Sisak je imao posadu od samo nekoliko stotina branitelja, ali je zbog nekoliko ranijih poraza zazvonilo na uzbunu u cijelom carstvu i brzo se prikupljaju pojačanja. Već šest dana nakon početka same opsade stižu pojačanja u vidu hrvatskih postrojbi predvođenih Tomom Bakačom Erdődyem, austrijsko-njemačkih predvođenih Ruprechtom von Eggenbergom i slovenskih pod Andrijom von Auerspergom.

 

Sama bitka traje tek sat vremena, Hasan paša Predojević ignorirajući upozorenja o snazi kršćanske vojske upada u zamku i ubrzo ostaje okružen sa svojim vojnicima dok su most preko Kupe blokirala pojačanja iz Karlovca. U potpunom kaosu koji nastaja Osmanlije se odlučuju na očajnički potez pokušaja preplivavanja Kupe s katastrofalnim ishodom. Izgubljeno je preko 8.000 vojnika u tih sat vremena zajedno sa samim Hasan pašom Predojevićem i mnogim osmanskim velikašima i časnicima.

 

Bitka kod Siska nosi golemu važnost u našoj povijesti, iako gubitak nekoliko tisuća vojnika nije predstavljao prevelik udarac golemom Osmanlijskom carstvu nosio je veliki moralni i strateški značaj. Brzina kojom je ta vojska uništena kao i sve veća prednost europskih vojsci u opremi i naoružanju pred osmanlijskim daje veliki podstrek svim zemljama tadašnje Habsburške monarhije za daljnju borbu. Bitka kod Siska označava i konačan kraj širenju Osmanlijskog carstva dalje u Europu iako će sam Sisak još godinama biti poprište borbi, pa čak i nakratko biti okupiran. Hrvatska je nakon punog stoljeća od Krbavske katastrofe i gubljenja svojeg teritorija konačno mogla malo odahnuti.

Kraj posvećujem hrvatskim junacima koji su ovom bitkom kao i mnogim drugima usprkos često nemogućim izgledima uspjeli kroz stoljeća održati hrvatsko ime živim, pa se danas sjetimo i junačkog zapovjednika  obrane Siska Matije Fintića koji nažalost pogiba dan prije velike pobjede i njegovih vojnika.

U čast i slavu Hrvatskoj vojsci, gdje god i kada god ona bila.

 

G. Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *