Select your Top Menu from wp menus

Waszczykowski: Njemačka i Francuska planiraju napraviti “Superdržavu” umjesto EU

Waszczykowski: Njemačka i Francuska planiraju napraviti “Superdržavu” umjesto EU

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszykowski je potvrdio njemačko-francuski plan stvaranja “Superdržave” umjesto dosadašnje Europske unije. U toj “Superdržavi” članicama bi bilo zabranjeno imati vlastitu vojsku, poreznu, monetarnu i kaznenopravnu politiku, imigrantsku politiku i nadzor na svojim granicama.

U ponedjeljak 27.lipnja s početkom u 13 sati započeo je „radni ručak“ koji je organizirao poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski za sve ministre vanjskih poslova članica EU obzirom da njemački ministar vanjskih poslova je održao sastanak s ministrima vanjskih poslova ostalih 5 članica osnivačica Europske unije.

Razlog ovakve reakcije poljskog ministra vanjskih poslova se nalazi u činjenici kako Njemačka i Francuska pripremaju model „super države“ umjesto EU te da će se taj model predložiti ostalim članicama u obliku ultimatuma – navode britanskog BBC-a je potvrdio poljski ministar Waszczykowski.

_ To nije dobro rješenje, naravno, jer se od tog vremena kada je osnovana tadašnja Europska zajednica mnogo toga promijenilo. Raspoloženja u europskim društvima su različita. Naši birači ne žele dati Uniju u ruke tehnokrata. Stoga, želim razgovarati o tome, da li je to riješenje koje želimo upravo sada u kontekstu Brexita- dodao je poljski šef diplomacije.

Kako prenosi poljski portal Parlamentarniy.pl, britanski BBC je objavio dokument na 9 stranica u kojem se potvrđuje da članice takve „Superdržave“ nemaju pravo na svoju vojsku, svoje posebne usluge, odvojeno kazneno zakonodavstvo, poseban porezni sustav, uključujući poreze, vlastitu valutu, središnju nacionalnu banku koja će štititi interese članice “superdržave”.

Osim toga, države članice bi izgubile kontrolu nad svojim granicama, također ne bi mogle nadzirati i upravljati postupcima prihvata i useljenja izbjeglica na svojem teritoriju.

Projekt „superdržave“ predviđa uvođenje jedinstvenog sustava viza i provođenja zajedničke vanjske politike s drugim državama i međunarodnim organizacijama. U dokumentu se predviđa ograničavajuća uloga NATO-a na europskom kontinentu.

Na pitanje poljskom ministru vanjskih poslova da li će Poljska ući u takav savez koji predlažu Njemačka i Francuska, Waszczykowski je odgovorio:

– Poljska je još davno zauzela stav da je Euro prihvatljiv samo u dvije situacije: Prvo, kada će biti isplativo za Poljsku iz gospodarskih razloga, a to je još uvijek daleko ispred nas. Drugo, kad bi znali pod kojim uvjetima nastaju instrumenti kontrole središnje banke u EU. Danas još uvijek nema takvog demokratskog modela kontrole središnjih financijskih institucija u EU.

Waszczykowski je također istakao: – Nakon sastanka članica Višegradske grupe moći ću dati više informacija o tome kakve su procjene naših najbližih susjeda i partnera te kakva su zapadnoeuropska razmišljanja o onome što se i zašto dogodilo da peto gospodarstvo svijeta, moćna država i nuklearna sila, nakon 40 godina odluči napustiti EU.

Ovakvim smjerom koji je zauzela Europska unija i njene institucije kreirane njemačko-francuskim paklenim planom o „Superdržavi“ svakako će dovesti do daljnjeg produbljavanja jaza između lijevoliberalne zapadne Europe i tradicionalno kršćansko suverenističke Srednje Europe.

Hrvatska ponovno pokušava slijediti put u propast podrškom centralizaciji eurobirokratskog sustava koji će konačno dovesti do nepovratnog gubitka države, najvećeg uspjeha koji je hrvatski narod napravio u 14-stoljeća dugoj svojoj povijesti.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *