Select your Top Menu from wp menus

Waszczykowski i Kovač: Poljska želi stvoriti ABC područje zajedno s Hrvatskom

Waszczykowski i Kovač: Poljska želi stvoriti ABC područje zajedno s Hrvatskom

Sastanak šefova poljskog i hrvatskog ministarstva vanjskih poslova: Države Srednje Europe trebaju intenzivno raditi zajedno i stvoriti grupe za lobiranje u EU i NATO. Ne želimo da naše područje između Jadrana – Baltika i Crnog mora bude periferija za integraciju u Zapadnu Europu.

Države srednje Europe trebaju intenzivno raditi zajedno i stvarati grupe za lobiranje u Europskoj uniji i NATO-u za provedbu svojih interesa. – složili su se ministri Waszczykowski i Kovač. Poljsko-hrvatski odnosi su dugi niz godina u odličnim odnosima te se stalno održavaju na visokoj prijateljskoj razini – istakao je šef poljske diplomacije nakon sastanka s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Mirom Kovačem. Waszczykowski je naglasio da je dio razgovora vođen na temu regionalne suradnje na ABC projektu (poljski AdriatykBałtykMorze Czarne /Jadran-Baltik-Crno more).

„Mi bi željeli da ova ABC regija pojača suradnju kako bi zajednički lobirala za svoje interese unutar Europske unije i NATO saveza po pitanju sigurnosti, gospodarskih interesa, infrastrukture kako ovaj dio srednje Europe ne bi bio samo periferni dodatak za intergraciju kako bi se razvijala zapadna Europa. – rekao je Witold Waszczykowski.

Miro Kovač je dodao da države srednje Europe moraju surađivati još i u političkom, gospodarskom i na kulturnom području. Za vrijeme govora je predložio svojem poljskom kolegi zajedničko pokroviteljstvo slavlja u Krakowu povodom 25 godišnjice proglašenja nezavisnosti i priznanja Republike Hrvatske.

Kovač i Waszczykowski u Varšavi
Kovač i Waszczykowski u Varšavi

Razgovori o sastanku na NATO summitu u Varšavi

Waszczykowski je rekao da je s hrvatskim ministrom vanjskih poslova govorio o međunarodnim pitanjima koja negativno utječu na našu srednjeeuropsku regiju, uključujući i sukobe u istočnoj i južnoj Europi. – Rekli smo da ćemo tražiti odgovore na ove sukobe za dva mjeseca na summitu NATO-a u Varšavi. – dodao je Witold Waszczykowski.

Kovač je naglasio da Hrvatska želi razvijati odnose s Poljskom. – Možemo surađivati kad je riječ o definiranju i rješavanju problema europske migracijske politike, kao i definirati zajedničku europsku budućnost. Trenutno je Europa u krizi identiteta. Važno je da Europa čuje glas Poljske i Hrvatske, uključujući i suradnju kroz Višegradsku grupu – rekao je hrvatski ministar.

Miro Kovač se sastao i sa predsjednikom PiS-a (Pravo i Pravednost), Jaroslawom Kaczyńskim s kojim je također imao priliku razgovarati o hrvatsko-poljskim odnosima.

Na konferenciji za novinare pitanje upućeno poljskom ministru kako će se poljska vlada ponašati prema prijedlogu o referendumu o izbjeglicama koje žele pokrenuti iz politčke stranke Kukiz 15. Waszczykowski je odgovorio da je to složeno pitanje, ali da će se Poljska ponašati u skladu sa svojim međunarodnim obvezama te će svaki zahtjev za političkim azilom razmotriti, ali da masovna i prisilna preseljenja Poljska neće podržati. Poljski ministar je također istakao da neće dozvoliti da se Poljskoj nametne masovno useljenje. – Mi smo u mogućnosti prihvatiti one koji će htjeti živjeti u Poljskoj, koji će biti u mogućnosti razjasniti svoj identitet i koji neće uzrokovati probleme za sigurnost Poljske. To su uvjeti koje smo postavili svima onima koji žele živjeti u Poljskoj – rekao je Waszczykowski.

Prema šefu ministarstva vanjskih poslova Poljske, onih koji žele živjeti u Poljskoj je malo, jer je svima cilj otići do najbogatijih europskih država u koje trenutno Poljska ne spada. Također je naglasio da se Poljska nalazi na istočnom boku i Europske unije i NATO saveza koja u susjedstvu ima Rusiju i Ukrajinu – države u otvorenom sukobu. Kraj tog sukoba se ne nazire te se može dogoditi situacija koja će pogoršati sukob te će doći do prijetnje masovnog iseljavanja s tih područja prema Poljskoj. Iz tog razloga Poljska mora imati određenu rezervu, zbog mogućeg priljeva izbjeglica koje će generirati rusko-ukrajinski sukob.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, Foto: Polskie Radio PL

Vezani članci:

 

http://novipogledi.hr/politika/ministar-kovac-sluzbenom-posjetu-poljskoj-nakon-slovacke-ceske-2/

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *