Select your Top Menu from wp menus

Vojnici Višegradske grupe štite baltičke države

Vojnici Višegradske grupe štite baltičke države

Mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine objavilo je da su države članice Višegradske grupe donijele odluku o raspoređivanju vojnika u baltičkim državama. Kako je istakao mađarski ministar Peter Szijjártó, mađarska komponenta će također biti raspoređena u baltičkim državama.

Sporazum između država obvezuje sve članice V4 grupe da odaberu odred koji će poslati na 3 mjeseca u Baltičke države. Prva rotacija se očekuje početkom 2017 godine. Cilj ove aktivnosti je pojačati prisustvo NATO vojnika u toj baltičkoj regiji.

Odluka koja je u ime V5 objavljena od strane mađarskom ministra vanjskih posova i trgovine Petera Szijjártóa koji je sudjelovao na sastanku u Litvi, a na kojem su bili uključeni prestavnici Višegradske grupe, baltičkih i skandinavskih država. Prema mađarskom ministru svaka od članica će pripremiti raspoređivanje 150 vojnika  koji će biti stacionirani u Baltičkom području.

V4 vojnici, izvor screenshot
V4 vojnici, izvor screenshot

Detaljni aranžmani koji se odnose na cijelu operaciju se vrše neposredno prije summita NATO saveza u Varšavi. Cijeli proces će biti zajednički organiziran od strane zapovjedništva postrojbi iz država uključenih u slanje vojnika. Rezultati provedenog rada će biti zatim predstavljeni ministrima obrane.

Planovi vezani za angažman poljskih vonika potvrđeni su od strane poljskog ministra obrane Antonia Macierewicza. Kako navodi Macierewicz, ove aktivnosti slanja vojnika će proširiti suradnju u području regionalne sigurnosti te jačanje bilateralnih odnosa sa baltičkim državama. Šef poljskog Ministarstva obrane je potvrdio da su ove aktivnosti dio planova sa sastanka ministara obrane Poljske i Latvije od ožujka ove godine.

Česi su također izrazili spremnost za slanje češke jedinice u baltičke države. Češki ministar obrane Martin Stropnicky je istakao da su ove aktivnosti dio planova NATO-a pod pretpostavkom da će zračne i pomorske snage biti raspoređene u Poljskoj i Baltičkim državama kako bi spriječile Rusiju od bilo kakvih agresivnih koraka protiv neke od članica NATO saveza.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, Foto: Defence 24

Facebook Comments

Vezani članci

Vojnici Višegradske grupe štite baltičke države

Objavljeno u: Vojnici Višegradske grupe štite baltičke države
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.