Select your Top Menu from wp menus

Višegradska skupina i kancelarka Merkel o budućnosti Europske unije

Višegradska skupina i kancelarka Merkel o budućnosti Europske unije

Budućnost Europske unije nakon Brexita, sigurnosnih pitanja, stanja u Ukrajini i pripremama za summit EU-a, u Bratislavi su se susreli šefovi vlada Višegradske skupine s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon čega je bio dvostrani sastanak poljske premijerke Beata Szydło i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Premijerka Szydło je naglasila da Europska unija izuzetno važna za Poljsku. Kao što je navela da je za Poljsku izuzetno važno da snažna EU bude jamstvo razvoja sigurnosti Poljske i građana Poljske.

Razgovori su bili usmjereni na planirane reforme EU-a i pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti Europske unije te naučinkovito djelovanje protiv terorizma i migracijske krize.

“Moramo tražiti projekte koji će spajati, a ne dijeliti članice Unije. Potrebno je tražiti takve zaključke i pripremati takve promjene koje će ojačati Europsku uniju kroz inicijative koje spajaju te izbjegavati one inicijative koje dovode do podjela kojih na žalost u zadnje vrijeme ima dosta.” – naglasila je Beata Szydło.

“Raspravljati ćemo o tome kako učinkovito odgovoriti na izazove terorizma i migracijske krize” – dodala je Szydło.

U svojem mišljenju o migracijskoj krizi istakla je da se ta pitanja moraju rješavati i kroz povećanje humanitarne pomoći. Europska treba ozbiljnu raspravu o sigurnosnim pitanjima kako vanjskim, tako i unutarnjim pitanjima. Istakla je da se mora nači način kako odgovoriti na izazove terorizma i migracijske krize te da je ključno ojačati zaštitu vanjskih granica Europske unije održavanjem integriteta Schengenskog prostora.

Tema razgovora je bila i priprema za neformalni summit šefova vlada EU 27 koji će se održati 16.rujna u Bratislavi o funkcioniranju Europske unije nakon izlaska Velike Britanije.

“Mora se razmišljati o tome koje su reforme Europskoj uniji potrebne”

“Moramo se suočiti s istinom jer se EU mijenja nakon izlaska Velike Britanije te će biti potrebno suočiti s promjenama koje će se dogoditi. Naš cilj, naš glavni zadatak je da Europska unija ostane snažna zajednica koja će pružiti sigurnosna jamstva svojih građanima”, – izjavila je Szydło.

Dodala je da je potrebno razmišljati o tome koje je promjene potrebno napraviti kako neke članice Unije ne bi došle u iskušenje napuštanje Europske unije. “Mora se obnoviti osjećaj sigurnosti građana EU-a te da se osjećaju kao domačini, a ne stranci u vlastitoj zajednici. Poljska će podržati takav proces prilagodbe Unije prema stvarnim novim izazovima s kojima se Unija susreće. – zaključila je Beata Szydło.

Kako je istakao poljski ministar za europske poslove Konrad Szymański sastanak je donio vjerojatni kompromis između njemačke kancelarke i članica Višegradske skupine jer je najveći problem između država srednje Europe i Berlina oko pokušaja Berlina da se centralizira donošenje odluka oko riješavanja pitanja migrantske krize.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: premier.gov.pl.

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *