Select your Top Menu from wp menus

Višegradska grupa – oporbeni blok unutar Europske unije 2.dio Mađarska i Poljska

Višegradska grupa – oporbeni blok unutar Europske unije 2.dio Mađarska i Poljska

Višegradska grupa, blok četiri države Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske u fokus je došao na vrhuncu migrantske krize u Europi. Čvrsti stavovi u opreci s dominantskom politikom stare jezgre Europske unije, posebno Angele Merkel pretvorili su ovu skupinu u glasnog oporbenjaka Europske unije

Mađarska je već dugo u statusu prilično neprilagođenog stanara velike europske kuće, Viktor Orban suradnjacima nudi rješenja koja bi barem malo ublažila nacionalni žal za veličinom i utjecajem iz prošlog stoljeća.

Goran Rotim, Višegrad, izvor, screenshot Paralele
Goran Rotim, Višegrad, izvor: screenshot Paralele

Goran Rotim: Drevna država Mađara i svih njezinih naroda gradila se 1000 godina od Rijeke do Temishvara. Burna i okrutna je njihova povijest. I danas se ondje žali za gubitkom 2/3 teritorija u Prvom svjetskom ratu. Zato na mađarskim obalama Dunava pojmovi srednja Europa i prikarpatski bazen imaju drugačije, dublje značenje. Uvijek u opreci prema strancima, u 19 stoljeću Habzburzima, Rusima, Sovjetima 1956, sada pod Orbanom Bruxellesu i Europskoj uniji. Iako su istodobno europska ulaganja više li  nego dobrodošla, a gospodarstvo cvate. Na Orbanovim marševima mira skupi se i do pola milijuna ljudi. Prilog skupa iz 2014 godine. To su tri stožerne točke otpora iz kojih se crpi politička energija. Mađari ne razumiju kako danas taj dekadentni zapad ne razumije i ne poštuje njihovu žrtvu i žrtvu istočnih naroda koji su patili pod ruskom čizmom. Oni već cijeli naraštaj nisu iskusili diktaturu i rat.

Viktor Orban govor 29.2.16 domaćim diplomatima
Viktor Orban govor 29.2.16 domaćim diplomatima

Mađarski premijer Viktor Orban  u svojem govoru od 15.3. između ostalog ističe: „Na zapadu je posljednjih 50-60 godina bilo potpuno drukčije. Uspješan razvoj, budućnost koja se može planirati, dobro utabane staze, stabilne tračnice, pouzdan red vožnje. Nama se to katkad čini kao svijet iz snova. Svijet u kojem se miješaju ideologija, san pun želja i stvarni život. Dobrostojeći, siguran svijet ukojem nema više jednoumlja, nestaju granice. Blijede granice između nacija i nacija, kultura i kultura, muškaraca i žene, dobrog i lošeg, svetog i profanog, slobode i odgovornosti, dobre volje i činjenja.“

Laszlo Kovacs, bivši mvp i bivši povjerenik EK: „Bili smo pod Habzburzima, okupirali su nas nacisti, zatim SSSR. To je razlog zašto su Mađari donekle sumnjičavi prema strancima općenito. I to je stajalište u temeljima politike aktualne vlade, pogotovo premijera Orbana.“

I socijalist Laszlo Kovacs svojem političkom rivalu priznaje karizmu i izniman talent u vođenja masa, a Orbanov uspon počeo je još 1989 godine na ponovnom pokopu vođe revolucije iz 1956  Imre Nagy. Ruski tenkovi tada su još u Mađarskoj, komunistička partija još je na vlasti. Bio je vođa skupine studenata sa svojeg pravnog fakulteta izazvao slobodne izbore i odlazak Rusa.

Viktor Orban, vođa Fidesza (Savez mladih demokrata) 1989: „Ako budemo dovoljno odlučni, možemo pritisnuti vladajuću partiju da raspiše slobodne izbore! Ako ne izgubimo iz vida ideale 1956., možemo izabrati vladu koja će odmah započeti razgovore o počektu neodgodivog povlačenja ruskih trupa!“

Danas Orban mobilizira mase najviše na pitanjima izbjeglica, čim su počeli u većem broju ulaziti, vladajući su proveli nacionalno  anketiranje stanovništva, zaključili da narod ne želi muslimanske useljenike trajno u svojem dvorištu, postavili žice na južnim granicama i vratili schengenski režim na granične prijelaze. Danas, iako izbjeglice više ne dolaze, vijesti o njima s grčko-makedonske granice zauzimaju prvih desetak minuta nacionalnih dnevnika. Uza se Orban itekako ima Varšavu i Bratislavu te uglavnom i Prag. Višegradski savez rođen je kada je prvi postkomunistički mađarski premijer Joszef Antal u Višegradu okupio svoje poljskog i češkoslovačkog kolegu kako bi branili zajedničke svoje, ali i posebne interese. Slično se dogodilo i 600 godina prije kada su se u Višegradskoj kuli okupili poljski, češki i mađarski kralj s istom idejom i ciljevima kako bi branili svoje i zajedničke interese što samo potvrđuje da ideja postoji već dugo.

Viktor Orban: „ Suradnja višegradskih država, onosno uspješnih srednjoeuropskih država. Međunarodno je priznata činjenica. Priznata kao asocijacija, a ujedno i ‘pogonsko gorivo’ mađarske diplomacije. Zahvaljujući mudrosti Joszefa Antala i njegova kruga, jer tko bi početkom 90-ih godina pomislio da će tri, tada nas je bilo tri, a poslije četiri države koje se bore za opstanak u novom svjetskom poretku nakon hladnog rata, pokušavaju izboriti pravo na postojanje, sastaju se tri-četiri države i nakon dvadesetak godina ova je skupina država važan čimbenik u europskoj politici.“

U taj ponos vjeruju pripadnici viteškog reda Svetog Jurja koji u Višegradu na Dunavu 50 km zapadno od Budimpešte čuvaju staru tradiciju i žive u turizmu. Podupiru ga i milijuni koji se povremeno okupljaju na istom trgu s kojeg je Orban kao mladić poručio Rusima da odu. Dok god im standard raste, bez obzira na to što su nakon desetljeća u Europskoj uniji plaće četverostruko manje od nekog tamo na zapadu, za što su naravno krive multinacionalne kompanije, banke i Bruxelles naglašava Goran Rotim, novinar HRT-a iz Mađarske.

Zemlje višegradske skupine često istupaju iz okvira koji postavlja Bruxelles ili drugi jaki igrači Europske unije. Posebno se stavovi u posljednje vrijeme razlikuju kada je u pitanju aktualna vlast u Varšavi.

Alenka Marina poznaje jako dobro situaciju u Poljskoj. – Potpuna zabrana pobačaja koju je predložila poljska katolička crkva, a poduprla vladajuća konzervativna stranka već danima izaziva žestoke reakcije.

Zakon o zabrani pobačaja jedan je od najrestriktnijih u Europi. Dopušta se samo u ranoj fazi i to kada je život žene ugrožen, u slučaju trajne hendiperinasti fetusa ili ako je trudnoća posljednica silovanja ili incesta. Prema službenim podacima u 38-milijunskoj zemlji godišnje se obavi oko 1.000 pobačaja, no zato najmanje 100.000 poljakinja abortira u inozemstvu.

Nakon 8 godina vladanja poljskog desnog centra, politika se pomaknula još više udesno. Euroskeptična stranka Pravo i Pravednost Jarosława Kaczyńskog na izborima je pregazila vladajuću Građansku platformu (PO) i krenula silovito. Jedan od najkontroverznijih poteza u nizu bila je intervencija na rad Ustavnog suda. Odluke se odnedavno moraju donositi dvotrećinskom većinom od 15 sudaca, a predmeti se moraju rješavati onako kako su zaprimljeni.

„Priječenje pouzdanog i učinkovitog rada Ustavnoga suda, naglašava predsjednik Ustavnog suda Andrzej Rzeplinski, ugrožavanje njegove nepristranosti i neovisnosti o ostalim tijelima, rušenje je pravne države.

Ustavni sud je zaključio da su odredbe novog zakona prepune nepravilnosti, da ometaju neovisnost suda i paraliziraju njegov rad, odlučio ih je ukinuti: Odredbe novoga zakona drastično ograničavaju Sud u neovisnom funkcioniranju i ozbiljno narušavaju politički sustav Poljske te su stoga neprihvatljive. – ističe ustavni sudac Stanislaw Biernat.

Također su tri bivša premijera uputili otvoreno pismo optužujući vladajuće da uništavaju demokraciju i guraju državu prema diktaturi no vlada se zbog toga previše ne uzbuđuje. Podsjećaju da je bivša vlada desnog centra nezakonito imenovala suce ustavnog suda potkraj svog mandata. No to je samo vrh ledenog brijega, brojnih afera i bezakonja koji su iza sebe ostavili nakon osam godina što je mnoge građane okrenulo prema tradiciji i vjeri, onome što zastupa vladajuća Pravo i Pravednost. Prije 15 godina malo bi se tko usudio prognozirati da će siromašna Poljska prerasti u jednu od europskih gospodarskih sila, a još manje da će se Varšava tako često usprotiviti Bruxellesu. Tako je bespogovorno uspjela odbila prihvatiti kvotu od 7.000 izbjeglica koliko je odredila Europska unija.

Beata Szydlo
Beata Szydlo

Poljska premijerka Beata Szydło ističe da je Europska komisija forsirala lošu soluciju, koja ne samo da neće riješiti problem migranata, nego će ga, smatraju u vladi, još više pogoršati. „I zato jasno kažemo: humanitarna pomoć, rješavanje problema izvan granica Europske unije. Suradnja u osiguranju granica i traženje rješenja kojima će se problemu doskočiti u njegovu korijenu.“ – naglasila je premijerka Szydło.

Iako se mnogi ne slažu, većina je Poljaka je na njezinoj strani kada je riječ o migrantima. Ne žele ih u svojoj blizini, a pogotovo ne muslimane.

Institucije Europske unije danas dosta intenzivno napadaju vladu u Poljskoj, pozivajući se na kršenje ljudskih prava. Osnovni problem tih napada leži u snazi Poljske koja ne želi prihvatiti rješenja institucija EU za koje smatraju da su štetna u EU. Zadnji napad iz Bruxellesa se dogodio kad je izglasana rezolucija o osudi Poljske zbog problema sa Ustavnim sudom.

Ruža Tomašić, rezolucija o Poljskoj
Ruža Tomašić, rezolucija o Poljskoj

Podsjetimo da su svi hrvatski zastupnici euro-parlamenta osudili Poljsku, svi osim Ruže Tomašić koja je jedina izrazila podršku Poljacima.

Hrvatski parlamentarci , prvenstveno Plenković, Šuica, Stier, Maletić i Petir su propustili bolje se upoznati sa razlozima krize, a koji se nalazi u pokušajima manipulacije Ustavnim sudom od strane građanske platforme (PO) kada su pokušali  protupravno postaviti 5 sudaca, zatim čime bi imali 14 sudaca postavljenih u Ustavni sud za vrijeme mandata prethodne vlade. To imenovanje je spriječio poljski predsjednik Duda te je PiS kad su preuzeli vlast, poništili ta imenovanja te su odredili svoje suce. Također odlukom da prilikom donošenja odluka mora sudjelovati minimalno 13 od 15 sudaca te se odluke donose dvotrećinskom većinom prisutnih sudaca.

M.Glavinić/NP/HRT Paralele

Vezani članci:

http://novipogledi.hr/politika/visegradska-grupa-oporbeni-blok-unutar-europske-unije-1-dio-ceska-slovacka/

Facebook Comments

Vezani članci

Višegradska grupa – oporbeni blok unutar Europske unije 2.dio Mađarska i Poljska

Objavljeno u: Višegradska grupa – oporbeni blok unutar Europske unije 2.dio Mađarska i Poljska
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.