Select your Top Menu from wp menus

VIŠEGRADSKA ČETVORKA protiv automatske raspodjele izbjeglica

VIŠEGRADSKA ČETVORKA protiv automatske raspodjele izbjeglica

Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska su protiv nametanja kvota izbjeglica.

„Sve članice Višegradske grupe se protive uvođenju automatske raspodjele izbjeglica“ – rekao je ministar unutarnjih poslova Poljske Mariusz Blaszczak koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova članica Višegradske grupe te Makedonije, Srbije i Slovenije. Na sastanku je utvrđen jedinstven stav po pitanju migranata.

Konferencija ministara unutarnjih poslova je održana u Pragu u sklopu tekućeg češkog predsjedanja Višegradskom grupom. Osim pitanja migracija, raspravljalo se i o suradnji članica Višegradske grupe ptotiv terorizma. „Izbjeglice“ koje masovno ulaze u južne članice Europske unije predloženim mehanizmima Europske komisije bi se trebali ravnomjerno rasporediti po svim članicama Unije čemu se članice Višegradske grupe solidarno i odlučno protive. Prema izjavi poljskog ministra Blaszczaka Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska žele izmijeniti imigracijsku politiku zapadnih članica, a koje se ujedno i javljaju ciljem migracija.

220px-Visegrad_group
Višegradska grupa

Češki ministar unutarnjih poslova, Milan Chovanec naglasio je potrebu da se osiguraju granice Europske unije. Potrebno je vratiti kontrolu imigracije na vanjskim granicama EU-a, uključujući stroge kontrole i rigorozne identifikacije svih dolazaka. Još jednom je potvrđen zajednički stav o stvaranju jedinstvene europske granične službe. Svi ministri članica Višegradske grupe su na kraju zajednički odbacili ideju podjele kvota izbjeglica.

Na sastanku nisu prisustvovali predstavnici Hrvatske obzirom na katastrofalne poteze bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je sve od sebe dao da uništi mogućnost osiguranja vanjskih granica Europske unije te svojim svađalačkim nastupima te retorikom je zatvorio sebi vrata za neku moguću suradnju s ostalim susjednim članicama Europske unije. Mađarska i Slovenija su prekinuli svaku komunikaciju s hrvatskim predstavnicima te čekaju buduću Vladu RH s kojom će krenuti ponovno u suradnju. Za ministra Ostojića su imali jedino moguće rješenje koje su mogli napraviti – postaviti fizičku ogradu i čekati dolazak novih civiliziranih dužnosnika Hrvatske s kojima će se moći surađivati i donositi rješenja u korist svih.

M.G./Novi Pogledi/Foto twitter/Chovanec

Facebook Comments

Vezani članci

VIŠEGRADSKA ČETVORKA protiv automatske raspodjele izbjeglica

Objavljeno u: VIŠEGRADSKA ČETVORKA protiv automatske raspodjele izbjeglica
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.