Select your Top Menu from wp menus

Viktor Orban: EU je na milosti Turske!

Viktor Orban: EU je na milosti Turske!
Foto od:MTI

Viktor Orban je u intervjuu za Njemački tjednik Wirtschaftswoche izrazio zabrinutost zbog situacije u kojoj EU ovisi o Turskoj milosti kod rješavanja migrantske krize jer situacija gdje sigurnost EU ovisi o nekome izvan same Unije nikako ne može biti dobra.

Orban je podsjetio da će EU uskoro morati platiti Turskoj 3 milijarde eura, a odmah zatim još 3 milijarde i nitko ne zna kada će te uplate prestati, a u lipnju već slijedi novi problem jer će Turska inzistirati na bezviznom režimu za turske državljane i ukoliko se to ne ostvari ponovno će pokrenuti migrantski val.

Trenutni plan za zaštitu vanjskih granica Unije se po njemu temelji na dobroj namjeri, ali je fokus krivi jer se samo gleda reforma oko primanje izbjeglica, a ne radi se doista na zaštiti europskih granica, a ukoliko se to ne dogodi neće se riješiti migrantska kriza.

Govoreći o svom planu „Schengen 2.0“ rekao je da države članice Unije koje ne mogu same čuvati svoje granice, a odbiju pomoć ostalih članica trebaju biti iskljućene iz Schengena. Dodao je kako bi se status izbjeglica trebao rješavati u kampovima izvan EU, ali bi oni bili sponzorirani od Unije.

Orban je i dalje čvrstog stava kako o primanju migranata jedino mogu odlučivati parlamenti država članica, a nikako Bruxelles i da će Mađarska rješavati svoje demografske probleme obiteljskom politikom orijentiranom na budućnost, a ne migracijama.

Na pitanje oko „britanskog puta“ izjavio je kako se Mađarska smatra dijelom Europe i zato daju prijedloge za poboljšanje situacije unutar same Unije i jasno je isključio mogućnost Mađarskog izlaska iz EU.

Za kraj intervjua je iznio jednu vrlo zanimljivu, ali i nažalost u današnjoj Europi istinitu tvrdnju, govoreći o političkim sustavima u Europi naznačio je kako se danas sve političke snage tjera da budu liberali, tako i demokršćani i socijaldemokrati moraju postati liberali jer ako nisi liberal onda nisi ni demokrat. Takvim stavom se samo gasi sloboda mišljenje i o mnogim temama postaje nemoguće raspravljati. „Liberalizam je postao neprijatelj slobodne rasprave i oni koji ne ostaju unutar tog mainstreama ideja postaju isključeni iz “demokratskog” kruga“.

G. Koprivnjak/Novi Pogledi/dailynewshungary.com

Facebook Comments

Vezani članci

Viktor Orban: EU je na milosti Turske!

Objavljeno u: Viktor Orban: EU je na milosti Turske!
  • Goran Koprivnjak na: travanj 23, 2016 u 7:08 pm #4601

    Viktor Orban je u intervjuu za Njemački tjednik Wirtschaftswoche izrazio zabrinutost zbog situacije u kojoj EU ovisi o Turskoj milosti kod rješavanja
    [Cijeli članak pročitajte ovdje: Viktor Orban: EU je na milosti Turske!]

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.