Select your Top Menu from wp menus

VIDEO -TURSKA: Vojska preuzela vlast u Turskoj, Erdogan poziva narod na otpor vojsci

VIDEO -TURSKA: Vojska preuzela vlast u Turskoj, Erdogan poziva narod na otpor vojsci

10:00 Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj poginulo najmanje 90 osoba dok je ranjenih više od tisuću. Vlasti bliske predsjedniku Erdoganu su uhitile više od 1500 sudionika vojnog udara.

9:20 Fotoreportaža pokušaja vojnog udara:

переворот

переворот турция

переворот

переворот

переворот

6:00 U parlamentu Turske eksplodirala bomba te je ranjeno 12 ljudi, ranije tijekom noći pučisti su iz tenka granatirali parlament

4:00 Erdogan nakon spuštanja predsjedničkog zrakoplova u Istanbulu izjavio da će odgovorni za nastalo stanje u Turskoj biti kažnjeni

2:40 Turska: Vlada tvrdi da je preuzela kontrolu u državi te da se Erdogan vraća u Tursku, osim 17 poginulih policajaca u Ankari, najmanje dvoje poginulih u Istanbulu tijekom nasilnih prosvjeda.

2:20 Kako prenosi Daily Sabah na svojem twitteru šef izbornog stožera Erdoganove predsjedničke kampanje Erol Olçak i njegov 16-godišnji sin ubijeni su na Bosporskom mostu prilikom pokušaja vojnog udara.

1:45 Njemačka odbila prihvatiti zrakoplov s Erdoganom te se predsjednički zrakoplov uputio prema Londonu. Prema informacijama kojima raspolaže  The Daily Beast,  nije dala dopuštenje za slijetanje turskog zrakoplova u kojem se nalazio Erdogan. Erdogan se nalazio na odmoru u Izmiru. Nakon događaja u Turskoj pokušao je sletjeti u Ankaru te Istanbul, ali su zračne luke bile zatvorene.

1:30 Glasnogovornik turske nacionalne obavještajne službe javlja da je vojni udar spriječen i da je većina vojnika razoružavana te se vraća prema vojarnama. Tome su znatno doprinijele stotine tisuća građana Turske koji su podržali legalno izabranu demokratsku vlast. Također je načelnik Glavnog stožera Hulusi Akar oslobođen, a policija je privela većinu vojnika koji su bili uključeni u pokušaj vojnog udara

Turska 2 MIT

01;00 POGINULO 17 POLICAJACA U ANKARI – Kako prenosi CNN Turk prilikom provođenja specijalnih operacija u Ankari

00:58 Turski lovac Fighter F16 srušio je vojni helikopter iznad Ankare, ima poginulih

 

daily sabah

00:55 Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost se također oglasila o krizi u Turskoj: “Pozivam sve na suzdržanost i uvažavanje demokratskih institucija u Turskoj” – napisala je Mogherini na svojem twitter profilu.

00:30 Video obraćanje Erdogana:

00:25 John Kerry se susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim te izrazio nadu na mir i stabilnost u Turskoj. Oba diplomata su istakli da ne raspolažu s dovoljno informacija o stanju u Turskoj.

23:30 Kako javljaju turski mediji, započeo je vojni udar od strane vojske. Dio truske vojske objavio je informaciju o preuzimanju vlasti u državi. O tome je izvijestio Sky News. Organizatori vojnog udara  preuzeli su državnu televiziju, također su telekomunikacije pod potpunom kontrolom vojske. Ranije je turski premijer objavio javnost o pokušaju državnog udara, ali da vlada kontrolira situaciju.  Vojska je zatvorila oba mosta preko Bospora te u potpunosti prekinula promet između Europe i Azije. Kako javljaju turski mediji tenkovi su okružili područje istambulske zračne luke.

Prema izjavama očevidaca čuje se unakrsna vatra u glavnom gradu Ankari te je došlo do sukoba vojske i policije i u Ankari i u Istambulu.

Vojne vlasti su objavile da su preuzeli vlast i zadržali rukovodstvo Turske sa ciljem očuvanja demokracije. Vojno zapovjedništvo naglašava da sve obaveze koje Turska ima u međunarodnim odnosima ostaje kao i do sada te da će zadržati prijateljske odnose sa svim turskim partnerima.

Organizatori vojnog udara ističu da kontroliraju čitavu državu.

Predsjednik Erdogan izbjegao uhićenje

Predsjednik Erdogan se nalazi na sigurnom javlja CNN. a prema informaciji  turskih medija, organizatori vojnog udara su uhitili načelnika vojnog zapovjedništva Hulusi Akara.

U priopćenju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana  ističe se da će se trenutna situacija riješiti u kratkom vremenu te da će odgovorni za nastalu situaciju biti kažnjeni. Erdoğan je pozvao građane da izađu na ulice – izvještava CNN Turk. U intervjuu je rekao da se radi o pokušaju stvaranja nemira sa strane nevelike grupe vojnika. Za organizatora vojnog udara je okrivio Muhammeda Fethullaha Gülena, turskog propovjednika, imama i islamskog uzornog vođe. Erdoğan je izjavio da će ostati uz turski narod do, do smrti ako treba.

M.Glavinić/Novi Pogledi, foto: censor

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *