Select your Top Menu from wp menus

VIDEO – U Srbu vatreno, prvo verbalni obračun generala Glasnovića i Zorana Pusića, nakon čega je policija udaljila s mirnog prosvjeda hrvatskog generala

VIDEO – U Srbu vatreno, prvo verbalni obračun generala Glasnovića i Zorana Pusića, nakon čega je policija udaljila s mirnog prosvjeda hrvatskog generala

U Srbu je danas održano okupljanje štovatelja tzv. partizanskog ustanka u kojem su počinjeni zločini nad hrvatskim stanovništvom u mjestu Borićevci. Tom prilikom je održan i mirni prosvjed  protiv ovog iskrivljavanja povijesti pri čemu je došlo  žestokog verbalnog obračuna generala Željka Glasnovića i Zorana Pusića, brata političarke Vesne Pusić.

General Glasnović došao je u Srb i zajedno s hrvatskim pravaškim aktivistima prosvjedovati protiv obilježavanja 27. srpnja kao dana antifaštističke borbe, kako taj datum zovu Milorad Pupovac i njegovi suradnici, .

O navedenom ustanku, hrvatski povjesničar dr.sc. Ante Nazor iznio je svoje mišljenje:

“Sve što se dogodilo u srpnju i kolovozu 1941. u tom kraju potvrđuje da je karakter tog ustanka bio protuhrvatski. Bez obzira na polemike je li riječ bila o ustanicima, gerilcma, komunistima ili četnicima, činjenica je da su oni nad Hrvatima tog kraja počinili stravične zločine. Mještane koji nisu bili ni u kakvim vojnim formacijama su poubijali, preživjeli su otišli u zbjeg, a nakon 1945. nikada im nije bilo dopušteno da se vrate u svoje domove – ističe Nazor. On podsjeća da su se nakon Drugoga svjetskog rata zločini nad Hrvatima sustavno prešućivali, što, prema njegovim riječima, potvrđuje antihrvatski karakter ustanka. Ako je nabijanje glavara sela na kolac, ubijanje djece i svih članova obitelji antifašizam, onda neka se ustanak u Srbu tako zove. Zanimljivo je da ljudi koji svake godine slave ustanak u Srbu ne žele doći na obljetnicu Oluje s obrazloženjem da su se u toj akciji dogodili zločini nad Srbima – ističe Nazor, koji inzistira na tome da se povijest proučava na temelju povijesnih izvora te da se na jednaki način, i prema jednakim kriterijima istražuju događaji i iz 41. i 45., kao i oni iz 91. i 95.”

S druge strane većina Hrvata zna da je na taj dan taj 1941. godine komunisti, četnici i talijanski fašisti počinili grozne zločine nad nedužnim Hrvatima toga kraha.

Tk”o ste  Vi? Vi ste moralna nakaza”-  vikao je general Glasnović na Zorana Pusića. Da je provedena lustracija vi bi bili maknuti iz javnog života. Vi bi bili odstranjeni iz javnog života u normalnoj državi, ali ovo nije normalna država.”

Pogledajte kako je izgledao susret generala Željka Glasnovića i Zorana Pusića izvijestila je novinarka N1 televizije Tina Kosor Giljević objavom na svojem twitter profilu:

Nakon toga se u cijeli slučaj umiješala i intervetnta policija koja je udaljila hrvatskog generala sa mjesta događaja. Eto dočekali smo i to da policija heroja Domovinskog rata onemogućava u mirnom prosvjedu.

M. Glavinić/Novi Pogledi/foto Ilustracija NP

 

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *