Select your Top Menu from wp menus

Ususret Danu oružanih snaga i 25. obljetnici svečanog postrojavanja oružanih snaga

Ususret Danu oružanih snaga i 25. obljetnici svečanog postrojavanja oružanih snaga

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovala ee na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske  koja će se održati danas 27. svibnja u Domu HV “Zvonimir” s početkom u 13 sati. Nakon dodijela odlikovanja, Predsjednica Republike Hrvatske se obratila hrvatskim vojnicima.

„Obilježavajući ovu veliku obljetnicu Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, prisjećamo se s poštovanjem svih poginulih i preminulih sudionika obrambenog Domovinskoga rata te iskazujemo počast i zahvalnost hrvatskim dragovoljcima i svim braniteljima, koji su nesebično dali svoj život, svoje zdravlje i najbolje godine svog života za slobodnu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku“, kazala je Predsjednica te dodala kako se s osobitom zahvalnošću sjećamo našeg prvog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga dr. Franje Tuđmana.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Domovinski rat pokazao važnost politike hrvatske pomirbe i snagu domoljubnog zajedništva bez obzira na vjeru i nacionalnost, pokazao je povijesnu postojanost državotvorne ideje i važnost jasnih ciljeva i čvrstih načela u vođenju državne politike. „Stoga su te i druge vrijednosti što ih je iznjedrio Domovinski rat kamen zaglavni u temeljima samostalne i suvremene države Hrvatske i uzor današnjim i budućim naraštajima u obrani hrvatskih državnih i nacionalnih interesa.“

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28 svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj preteču Hrvatske vojske.

Dr. Franjo Tuđman

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga. Podsjetimo se što je prvim pripadnicima najvećeg proizvoda Hrvatske u povijesti, Hrvatskoj vojsci izjavio prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman:

“Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu. Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.”

 Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

Milan Glavinić/Izvor: wikipedia, foto, arhiv NP

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

  1. Pingback: Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatskoj danas potrebna jedinstvena državna politika | Novi Pogledi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *