Select your Top Menu from wp menus

UNIJA JE DANAS VIDJELA PRAVO LICE POLJSKE: Ponosnu, jaku, samouvjerenu i s ogromnim strahopoštovanjem.

UNIJA JE DANAS VIDJELA PRAVO LICE POLJSKE: Ponosnu, jaku, samouvjerenu i s ogromnim strahopoštovanjem.

Europski parlament je danas okupio svoje najjače snage kako bi uspio dokazati krivnju poljske vlade. Janusz Levandowski, poljski političar liberalne orijentacije i bivši eurozastupnik je najavio da će danas u Strasbourgu biti najteži dan za Poljsku od 2004. godine. Povjerenik je bio u krivu. Danas je Poljska izšala iz ove rasprave uzdignute glave. Platforma na kojoj je Europski parlament gradio svoju „optužnicu“ postala je žrtva vlastite izdaje.

Najave koje su trebale unaprijed donijeti osudu Poljske redom su propadale i nestajale u nepravednom pritisku na demokratski izabranu vladu Poljske. Podsjetimo nakon tragićne pogibije predsjednika Leha Kaczynskog i cjelokupnog pollitičkog i vojnog rukovodstva Poljske 2010. godine, konzervativna stranka Pravo i Pravda (PiS) se nakon pet godina uspjela oporaviti te ponovno preuzeti vlast u Poljskoj te vratiti Poljsku na stari put očuvanja poljskih nacionalnih interesa i izgradnje jake, snažne i moćne Poljske, predvodnice Srednje Europe.

Svi pokušaji rušenja autoriteta novih poljskih vlasti  najprije provokacijom s izborom ustavnih sudaca u vrijeme tehničkog mandata prošle vlade, zatim organizacijom neuspješnih protuvladinih prosvjeda koji su protekli mirno, razni drugi pritisci od strane institucija Europske unije koje u vrijeme najveće krize od vremena hladnog rata raspravljaju o poljskim medijima i drugim unutarpolitičkim odlukama Poljske dok za to vrijeme Njemačka i Francuska proživljavaju ekspanziju najtežih zločina koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti građana Europske unije. Licemjerje sa dvostrukim standardima, skandaloznom migrantskom politikom, nametanju obveznih kvota za zbrinjavanje migranata, ukidanja schengenskih pravila, suspenzije zakona o nadzoru državnih granica i slobode kretanja građana i niz drugih štetnih odluke koje su provodili lideri Njemačke i Francuske.

Strasbourg 19.1.2016.
Europski parlament, Strasbourg

Poljska za to vrijeme zajedno s ostalim članicama Višegradske grupe grade neku Novu Europu kojoj ni današnja rasprava u Strasbourgu nije mogla ništa napraviti. Čak i financijske agencije su u tu svrhu pokušale napraviti pritisak kao što je Standard & Poor pokušala smanjenjem kreditnog rejtinga Poljske. Ništa od toga nije pomoglo danas europarlamentarcima.

Posebnu atmosferu je gradio liberalni povjerenik Lewandowski svojim izjavama o najtežim danima Poljske od 2004 godine, kako će danas „demokratska Europa“ osuditi stanje vladavine prava u Poljskoj, u kojoj glavninu krivnje ima stranka PiS

Na veliku žalost liberalista Lewandowskog rasprava u Europarlamentu je išla u drugom smjeru i nije pomogla isprovocirati osudu poljskih vlasti te pripremiti teren za prijevremene izbore. Kako je stranka Jaroslawa Kaczynskog maestralnom pobjedom dobila i na predsjedničkim i parlamentarnim izborima tako je i danas u Europarlamentu uspjela nametnuti svoja stajališta pa se više raspravljalo o činjenici da su tri bivša ustavna suca u Njemačkoj  izrekli teške riječi protiv njemačke kancelarke kako je svojom samostalnom i „neuobičajenom“ migrantskom politikom povrijedila Ustav.

Danas je čak i njemački eurozastupnik Hans – Olaf Henkel iznio zanimljiv stav o „grotesktnoj inkvizicijskoj debati“ protiv branitelja demokracije te na pokušaje pozivanja na javni linč članova poljske vlade. Također njegovu izjavu da ako nekome treba održati lekciju o demokraciji, to sigurno nije poljski narod. Dobra stvar da i u Europskom parlamentu postoje političari koji razumiju političke igre te su spremni iznijeti suprotne stavove o takvim pokušajima te štititi demokraciju.

Pokušaji linča na poljske vlasti danas u Strasbourgusu propali te nisu uspjeli narušiti ugled sadašnje vlade te dovesti do prijevremenih izbora. Poljska je danas u Strasbourgu odnijela veličanstvenu pobjedu, obnovila svoje dostojanstvo, dokazala je svoju suverenost.  „Poljski narod slobodan te će vlasti u Poljskoj čuvati tu slobodu svojeg naroda kao zjenicu oka jer je narod svoju slobodu skupo platio.“ – izjavila je poljska premijerka. Mudrim, staloženim, uravnoteženim porukama i činjeničnim argumentima porazila je svoje napadače te dokazala da Poljska izrasta u novu svjetsku silu, predvodnicu Nove Srednje Europe u kojoj apsolutnu podršku daju i ostale članice Višegradske grupe.

Marzena Nykiel, urednik portala „wPolitvice.pl“ i publicist tjednika „wSieci“/M.G./Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

UNIJA JE DANAS VIDJELA PRAVO LICE POLJSKE: Ponosnu, jaku, samouvjerenu i s ogromnim strahopoštovanjem.

Objavljeno u: UNIJA JE DANAS VIDJELA PRAVO LICE POLJSKE: Ponosnu, jaku, samouvjerenu i s ogromnim strahopoštovanjem.
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.