Select your Top Menu from wp menus

Tomislav Tolušić: Karamarko nije uspio u preslagivanju i zato mora otići

Tomislav Tolušić: Karamarko nije uspio u preslagivanju i zato mora otići

Nakon neuspješne operacije preslagivanja parlamentarne većine Tomislav Karamarko dolazi pod sve veća iskušenja. Nekadašnji njegovi najbliži suradnici postupno sve glasnije iznose nezadovoljstvo radom predsjednika stranke. Nakon istupa najbližeg Karamarkovog suradnika Milijana Brkića došlo je od određenog preslagivanja u vrhu HDZ-a te su u prvi plan izbili Ivan Domagoj Milošević, Darko Milinović, Sanja Putica, Oleg Butković, Ivan Šuker koji su pokušali u javnosti stvoriti dojam da HDZ u potpunosti kontrolira situaciju oko priprema rušenja predsjednika vlade Tihomira Oreškovića.

Prvi stvarni sukobi koji su počeli sve glasnije dospijevati u javnost nakon afere #konzultantica“ u kojem je supruga Tomislava Karamarka imala poslovni odnos sa Jozom Petrovićem, bliskim prijateljem predsjednika HDZ-a uzimali su sve veći zamah u javnosti. Tako su uslijedili sukobi unutar kluba HDZ-a gdje je predsjednik kluba sebe predložio za člana nadzornog odbora HBOR-a gdje su energično reagirali potpredsjednici kluba Jandroković i Mlakar podnijeli ostavke jer je na mjesto člana nadzornog odbora trebao ići Goran Marić kao predsjednik saborskog odbora za financije.

Nakon ultimatuma Bože Petrova o odlasku Karamarka istupili su prvo Milijan Brkić, koji nije imao dovoljno snage i hrabrosti ustrajati u onome što su svi vidjeli da neminovno slijedi, većina predsjedništva se priklonila Karamarku te se Brkić povukao iz javnih istupa, a glavnu medijsku ulogu su preuzeli Milošević i Milinović koji su svojim istupima uvjeravali javnost da je stanje potpuno stabilno te da nema nikakvih problema unutar HDZ-a. Miloševićeve tvrdnje o postojanju 76 zastupnika koji su spremni stvoriti novu parlamentarnu većinu i podržati novog mandatara Zdravka Marića pokazale su se kao najobičnija obmanjivanja javnosti. S druge strane Darko Milinović je išao tako daleko u izjavama da je HDZ spreman žrtvovati najuspješnijeg ministra u vladi Zlatka Hasanbegovića za ulazak Pupovčeva SDSS-a u Vladu čime je pokazao kakav je profil političara progurao Karamarko u vrh stranke.

Nakon apsurdnog izglasavanja nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću gdje je HDZ imao snažnu podršku SDP-a za rušenje svoje vlade, SDP je iskoristio slabost predsjednika HDZ-a i pokrenuo postupak prikupljanja potpisa za raspuštanje Hrvatskog sabora. Prije samog glasanja predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić je jasno rekao ako se bude išlo na glasovanje o povjerenju Tihomiru Oreškoviću da će 12 zastupnika Mosta pokrenuti postupak za raspuštanje Sabora. Međutim ni to nije bilo dovoljno upozorenje Karamarku da HDZ odustane od izglasavanja nepovjerenja jer je jasno bilo da HDZ neće moći pridobiti nikoga iz opozicije za novu parlamentarnu većinu već je nastavio proces opoziva Oreškovića. nakon toga je uslijedio postupak za raspuštanje Hrvatskog sabora gdje je prikupljeno 89 potpisa te predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović nije imala drugu mogućnost nego zatražiti od predsjednika sabora Željka Reinera da pokrene sjednicu Sabora kako bi se provelo glasovanje o raspuštanju Sabora. Sjednicu je Reiner najavio za ponedjeljak te će vjerojatno slijedeći petak 24. lipnja biti glasovanje o raspuštanju Hrvatskog sabora.

HDZ je ponovno došao u poziciju da je dao velike ovlasti Bandiću za preslagivanje parlamentarne većine pri čemu je Bandić bio uspješniji u otimanja članova Domoljubne koalicije nego u procesu „lobiranja“ prema opoziciji te kad je vidio da Karamarko ne može stvoriti novu parlametnarnu večinu bez Mosta, donio je odluku da i članovi njegove stranke pokrenu proces raspuštanja Sabora čime je po drugi put izdao svoje partnere iz HDZ-a kao i u slučaju lokalnih izbora kad se HDZ odrekao svojeg predsjednika zagrebačkog gradskog odbora Ante Zvonimira Golema u korist Milana Bandića jer je tada samo svaki treći član HDZ-a glasovao za nametnuti dvojac Mikulić/Mađerić. Nakon dobivenih izbora Bandić je poslao HDZ u opoziciju, a vlast formirao sa Darinkom Kosorom koji je iskoristio dobar rezultat Vladimira Ferdeljija te postao predsjednik gradske skupštine. Potpisom njegovih 6 zastupnika je vjerojatno stavio točku na i što se tiče buduće političke karijere Tomislava Karamarka.

Kako prenosi Jutarnji list sve veći sukobi na predsjedništvu su uglavnom završavali osudama onih članova HDZ-a koji su pokušali nešto reći o pogrešnom smjeru kojim se kreće HDZ opterećen političkim pogreškama Tomislava Karamarka. Tako je najupornija bila Ivana Maletić koja je ukazivala na opasnost koja prijeti HDZ-u, ali naišla je na žestoke osude ostalih članova predsjedništva, prvenstveno Olega Butkovića, Sanje Putice i Mire Kovača.

Tomislav Tolušić: Karamarko nije uspio u preslagivanju i zato mora otići

Tomislav Tolušić, član predsjedništva HDZ-a je jedan od prvih utjecajnih članova koji je ukazao na štetne posljedice za HDZ ako se ne poduzmu hitno neke mjere  nakon pokretanja procesa raspuštanja Hrvatskog sabora. On je jasno istakao da su davali čvrstu podršku predsjedniku Karamarku dok je tvrdio da ima dovoljan broj glasova za stvaranje nove parlamentarne većine. Kako nije uspio ostvariti obećano preslagivanje Vlade, mora snositi potpunu odgovornost za ovaj neuspjeh te što prije podnijeti neopozivu ostavku kako bi se HDZ pravovremeno uspio rekonstruirati te uspješnu ući u nove izbore koji bi uslijedili na jesen jer vremena nema. Sad je odluka na Tomislavu Karamarku koje će poteze poduzeti, posebno kad su i među osnivačima počela otvorena upozorenja na političke pogreške te je 9 osnivača HDZ-a potpisalo zahtjev za ostavkom Tomislava Karamarka. Čudno je jedino što se na tom popisu nalaze osobe kao što je Neven Jurica osuđen zbog kockarnica u Las Vegasu gdje se koristio novcima iz državnog proračuna za svoje osobne potrebe.

Tihomir Orešković je u svojim posljednjim istupima upozorio na razmimoilaženja oko energetske politike jer pokretanjem postupka izgradnje LNG terminala na Krku te podrškom nastavku arbitraže, prema njegovim izjavama je ušao u politički sukob s pojedinima članovima vlade koji su prema njegu glavni motiv pokretanja opoziva u Hrvatskom saboru.

U svakom slučaju predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko doveo je stranku u vrlo tešku poziciju gdje je realno očekivati vrlo loš rezultat u predstojećim prijevremenim izborima u kojem bi najviše profitirali SDP i Živi zid. To su prepoznali Ivana Maletić te nešto utjecajniji Tomislav Tolušić čime su pokrenuli neminovni proces promjena koji mora uslijediti unutar HDZ-a jer s još jednom klijentelističkom izbornom listom uzdrmali bi HDZ i oslabili ga za dugi niz godina. Hrvatskoj danas treba novi reformirani HDZ bez starih isluženih i kompromitiranih kadrova koji bi osigurao političku ravnotežu neophodnu za jačanje nacionalnih interesa Republike Hrvatske. U stranci postoje mnogi mladi i uspješni lavovi koji bi vrlo brzo vratili sjaj stranci, ali da bi oni došli Karamarko, Šuker, Kovač i mnogi drugi koji su doveli do ovakve situacije moraju otići. O tome je govorio Tomislav Tolušić, uz Zlatka Hasanbegovića, najuspješniji hrvatski ministar u ovoj sadašnjoj vladi. Kako je Tomislav Tolušić najuspješniji hrvatski političar u pripremi projekata za financiranje iz EU fondova realno je za očekivati da bi upravo tako profilirani političar napravio snažan zaokret i počeo intenzivnije surađivati sa članicama Višegradske grupe koje su upravo na EU fondovima i reformama političke uprave ostvarile najbrži rast svojih gospodarstava. U tome bi svakako pomogla iskustva posebno Poljske koja i sada nakon 12 godina članstva u EU godišnje povlači oko 10 milijardi eura za svoje projekte. Upravo na tom području je i Tomislav Tolušić do sada bio najuspješniji.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/ Foto: Tomislav Tolušić FB

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *