Select your Top Menu from wp menus

Theresa May ne želi uvesti australski sustav bodovanja imigranata

Theresa May ne želi uvesti australski sustav bodovanja imigranata

Britanska premijerka Theresa May odbacila je mogućnost uspostave ‘sustava bodovanja’ imigranata, čime je možda pokrenula sukob sa zagovornicima Brexita u svojoj vladi koji su obećali da će uvesti kontrole migranata u australskom stilu

May, koja je zagovarala ostanak u Europskoj uniji ali je obećala da će provesti odluku s referenduma 23. lipnja o izlasku iz Unije, kazala je da je takvim sustavima teško upravljati i da ne postoji ‘srebrni metak’ za problem migranata.

‘Britanci su glasali 23. lipnja 2016. godine da se uvede kontrola kretanja ljudi iz EU-a u Ujedinjeno Kraljevstvo’, rekla je ona novinarima u ponedjeljak nakon dvodnevnog summita G20 u Kini.

‘Sustav bodovanja ne daje vam tu kontrolu’, kazala je. ‘Ja želim sustav u kojemu vlada može odlučivati o tome tko dolazi u zemlju. Mislim da je to ono što britanski narod želi.’

Australija boduje imigrante prema njihovom zanimanju, kvalifikacijama i drugim čimbenicima, ali Maytvrdi da u takvim sustavima postoji mogućnost zlouporabe i da oni ne daju vladi potpunu kontrolu nad tim tko ulazi u zemlju.

Njezina izjava daje prvi uvid u premijerkino stajalište o najtežem pitanju koje je iznjedrio referendum: kako pojačati granične kontrole s EU-om a da se pritom ne izgubi pristup jedinstvenom tržištu Unije.

Dvadeset i sedam britanskih partnera zasad inzistira na tome da Britanija ne može uživati pune trgovinske povlastice ako ne nastavi puštati građane EU-a u zemlju kao što je dosad činila.

Na svom prvom velikom međunarodnom summitu otkako je postala premijerkom, May je iznijela nekoliko detalja o tome kada bi službena procedura Brexita mogla početi.

‘Neću ju pokrenuti prije kraja godine. Nisam odredila datum… ali sam svjesna da će britanski narod željeti da njegovu odluku provedemo u praksi’, kazala je Theresa May.

Ona vjeruje da će ta procedura proći glatko koliko može i da će nakon Brexita Britanija imati ‘neku kontrolu’ nad ulaskom građana EU-a u Britaniju.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, izvor: HINA, Reuters, foto:

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *