Select your Top Menu from wp menus

Theresa May, nova Margaret Thatcher na kladionicama ima najveće šanse naslijediti Camerona

Theresa May, nova Margaret Thatcher na kladionicama ima najveće šanse naslijediti Camerona

 

Nakon neočekivanog odustanka Borisa Johnsona za kandidaturu britanske konzervativne stranke, Theresa May (59), sadašnja ministrica unutarnjih poslova u Timesu je prvo najavila svoju kandidaturu za čelno mjesto Konzervativne stranke, a nakon toga i službeno potvrdila svoje sudjelovanje u petoj po redu predsjedničkoj utrci za čelno mjesto u konzervativnoj stranci.

Nakon izglasanog Brexita zbog kojeg je sadašnji premijer David Cameron najavio ostavku na čelnom mjestu Torijevaca, najakvivniiji glasnogovornik izlaska iz Europske unije, Boris Johnson se neočekivano povukao iz predsjedničke kandidature što je Theresa May prokomentirala riječima: „Nekima mora biti jasno da vladanje nije igra, to je ozbiljna stvar sa stvarnim posljedicama na život ljudi“. – istakla je May ciljajući na svojeg glavnog protukandidata, bivšeg gradonačelnika Londona, Borisa Johnsona koji je bio vodeći među zagovornicima Brexita.

„Nakon referenduma prošlog tjedna, naša država treba snažnog i priznatog lidera da prođe ovo razdoblje gospodarske i političke nesigurnosti i dogovori najbolje uvjete za izlazak iz Europske unije.“ – napisala je May.

Politički analitičari u Velikoj Britaniji smatraju da sadašnja ministrica unutarnjih psolova koju je David Cameron postavio na tu dužnosničku funkciju 2010 godine u javnosti slovi kao „nova Margaret Thatcher“ zbog svojih čvrstih stavova o delikventima te ilegalnim migrantima. Theresa May je euroskeptik, ali se nije zauzimala za Brexit, čak je branila ograničenje useljavanja iako je to bila glavna tema pristalica Brexita.

Theresa May je u hrvatskoj javnosti poznata kao protivnica proširenja Europske unije na Srbiju, Albaniju i Tursku dok Times danas tvrdi da je ona jedina osoba koja može ujediniti podijeljenu Konzervativnu stranku.

Osim Therese May u utrku za čelno mjesto konzervativne stranke kreću još i ministar pravosuđa Michael Gove (48), Stephen Crabb (43), sadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, ministar energetike Andrea Leadsom (53) te bivši ministar obrane Liam Fox (54) koji je morao odstupiti s te dužnosti 2011 godine zbog korupcijskih razloga.

Prema britanskim kladioničarima najveće šanse za pobjedu ima “nova čelična lady”, Theresa May.

M. Glavinić/Novi Pogledi, foto: cdn.quotationof.com

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

  1. Pingback: Theresa May sigurno korača stopama Margaret Thatcher | Novi Pogledi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *