Select your Top Menu from wp menus

‘Teška’ rukavica Bože Petrova u lice čelnicima HDZ-a i SDP-a

‘Teška’ rukavica Bože Petrova u lice  čelnicima HDZ-a i SDP-a

Predsjednik Mosta Božo Petrov u subotu je konačno iznio ‘jamstva’ čije ispunjenje traži od SDP-a i HDZ-a kao preduvjet za poslijeizborne pregovore, a predstavio je i odrednice za buduću suradnju s nekom od dviju velikih stranaka.

‘Kad smo spomenuli jamstva od obiju stranaka, govorili su nam da jamstva osim obećanja ne postoje. No, postoje mehanizmi kako dati jamstva i kad su to stranke shvatile, naglo smo postali oni koji postavljaju ultimatume. Želimo mijenjati Hrvatsku s onom strankom koja stvarno želi te promjene. Došlo je vrijeme u kojemu se stvari mogu mijenjati. Svi stručnjaci su rekli da je naš program najbolji i u njemu su sve smjernice, od ekonomskog savjeta, makroekonomskog plana, bilance nacionalnog bogatstva, pa do učinkovitog upravljanja javnim dugom. To sve stoji u programu. Mjere koje smo zamislili za početak su male mjere koje čine tek dvadesetinu onoga što je potrebno učiniti, no to se sve može provesti u prvih 30 dana od konstituiranja Sabora’, rekao je Petrov.

Kako kaže, plan im je nakon izbora pregovarati s objema velikim strankama, HDZ-om i SDP-om, te u vrlo kratkom roku odlučiti s kime će oformiti većinu u Saboru.

Nakon konstituiranja Sabora, bit će određeno razdoblje od 30 dana da se dokaže spremnost za istinske promjene i to kroz sedam manjih mjera koje je moguće provesti u 30 dana.

  1. Demokratizacija izbornog sustava; tri kandidata s najviše preferencijalnih glasova ući će u Sabor, a osobe koje su počinile teška kriminalna djela u sferi gospodarskog kriminala neće moći ući u Sabor. Također, tražit će smanjeno i transparentno financiranje političkih stranaka
  2. Ukidanje ZERP-a i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa
  3. Izmjena ovršnog zakona pri ćemu ovršenicima treba dati mogućnost da ne završe na ulici
  4. Izmjene u Zakonu o HRT-u prema kojemu TV pretplata neće biti skuplja od 65 kuna, a ovrhe će provoditi sam HRT, a ne odvjetnički ili javnobilježnički uredi
  5. Promjene Zakona o HNB-u; Nadzor državne revizije poslovanja HNB-a je standard u mnogim državama EU, a usklađivanje hrvatskog zakonodavstva sa tim standardom pitanje je demokratskoga dosega
  6. Izmjene zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi; masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije iznositi više od 15% prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini. Tako će se smanjiti broj ljudi koje su stranke uhljebile na nepotrebnim radnim mjestima poput voditelja protokola i sličnog
  7. Ukidanje poreza na tvrtku što bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća

Na kraju se Petrov prisjetio pjesme Prljavog kazališta ‘Lupi petama’ i trenutka i načina na koji je ona nastala, te rekao kako je došao trenutak da se vidi tko je zaista spreman lupiti petama, a tko nije.

Vezano uz, u posljednje vrijeme zategnute odnose Srbije i Hrvatske, Petrov je rekao kako treba smiriti tenzije jer one nikome ne koriste te da uvijek treba imati na umu da živimo u zapaljivom području pa valja biti jako oprezan vezano uz poruke koje se upućuju drugoj strani.

Na upit novinara hoće li opet nešto ići ovjeriti kod javnog bilježnika, Petrov se nasmijao i rekao da on jako voli javne bilježnike, no da ovaj put neće oni biti ti koji će bilo što trebati ovjeravati već eventualno dvije velike stranke, odnosno HDZ i SDP.

Milan Glavinić/Novi Pogledi; izvor: Jutarnji list, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *