Select your Top Menu from wp menus

Tako to radi Jakovina: prijateljima tajnim ugovorima dodijelio milijune, a hrvatskom selu uskratio milijarde

Tako to radi Jakovina: prijateljima tajnim ugovorima dodijelio milijune, a hrvatskom selu uskratio milijarde

Transparency international Hrvatska (TIH) smatra da Upravu Hrvatskih šum treba smijeniti, a ne joj isplatiti 5,285 milijuna bonusa na temelju javnosti nedostupnih ugovora o radu koji su potpisani

“Nedopustivo je da se obveznici poreza na dobit i dohodak opterećuju obveznom naknadom u iznosu od 0,0265% prihoda i prometa za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a da istovremeno društvo donira i sponzorira od 2012. do 2015. godine iznos 6.5 mil. kuna. Od tog iznosa 55% ( ili 3,3 mil. kuna) raspoređuje se na temelju diskrecijske odluke Uprave društva”, stoji u priopćenju TIH, koji postavlja pitanje zašto se “javnim novcem preko Hrvatskih šuma d.o.o. i diskrecijskog prava Uprave društva bez jasno poznatih kriterija doniraju tijela javne vlasti poput: Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede ili Agencija za poljoprivredno zemljište, nekih županija, gradova i općina”.

TIH zanima i “prema kojim se kriterijima odlukom Uprave financiraju udruge, znanstvene institucije, sportska društva, kazališta, manifestacije koje nemaju nikakve veze s dobrim i učinkovitim gospodarenjem šumama kao javnim dobrom”.

“Uz sve to sadašnja uprava nije usvajala Antikorupcijske akcijske planove za 2014. i 2015. godinu, niti je sprječavala koruptivne rizike i nepravilnosti u poslovanju, a radna skupina koja je sve to trebala kontrolirati formirana je prije šest godina za vrijeme bivše Uprave. Ovo su razlozi za smjenu, a ne za nagrađivanje bez obzira iz koje političke opcije su kadrovirani članovi Uprave i Nadzornog odbora Hrvatskih šuma d.o.o.“„istaknula je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Prema pisanju medija, Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Pavelić, kako tvrde mediji, traži isplatu oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna, na temelju ugovora koji je 2012. godine Skupština Hrvatskih šuma zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, sklopila s Upravom Hrvatskih šuma. Taj ugovor navodno sadrži članak o isplati bonusa u slučaju ostvarivanja dobrih rezultata.

O svemu se oglasio i prozvani bivši ministar Tihomir Jakovina: “Kriv sam što su Hrvatske šume dobro poslovale”

Jakovina je kao bivši ministar poljoprivrede sklopio ugovore s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem, te članovima uprave Ivanom Ištokom i Marijom Vekić prema kojima su, kako su zadnjih dana pisali mediji, trebali dobiti bonuse u iznosu od astronomskih 5,5 mil. kuna.

Imali su jasno određene ciljeve i poslovanja Hrvatskh šuma. U 2012. postignuti su ciljevi poslovanja. Od 2012. do 2015. neto dobit 383 mil. kuna, kazao je uvodno Jakovina i nastavio:

–  Što se tiče poslovanja Uprave, u periodu 2012.-2015., neto dobit je 383 milijuna kuna. Četiri godine prije bilo je 50-ak milijuna kuna. Na to je platila 125 milijuna kuna poreza, a i onda još 60 posto te dobiti. To govori o profesionalnosti ove Uprave, odrađeni su svi poslovi koji su trebali. Prihvaćam kritike oko bonusa koji su bili moguća nagrada. Nisam mogao znati 2012. da će biti tako dobri rezultati”.

Sve studije su pokazale kako je prije otkaza u Hrvatskim šumama bilo oko 3000 ljudi viška. Jasna je bila politika naše Vlade da su vode i šume nacionalno bogatstvo RH. Meni je puno važnije to što sada Vlada razmišlja o privatizaciji šuma.

Do naše Vlade Hrvatske šume su služile kao bankomat za stranačko zapošljavanje. Snosim odgovornost, pozivam kolege koji su nestranački da povuku svoja potraživanja i da tako pokažu kako su profesionalno radili svoj posao. Oni koji žele zaraditi političke poene na ovome neka pogledaju što su napravili u šest mjeseci ove Vlade.

Ne prihvaćam kritike Jandrokovića, jer se prije 2011. godine isplaćivalo milijunske bonuse i gubitašima”, kazao je Jakovina.

Zanimljivo je da Jakovina novinarima nije dopustio postavljati pitanja, a mnoge novinare bi zanimalo pitanje o poslovnim vezama između bivšeg ministra poljoprivrede te prozvanog direktora Hrvatskih šuma d.o.o. Ivana Pavelića.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/Maxportal, foto: Maxportal

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *