Select your Top Menu from wp menus

Szydło, Orban i ostali premijeri Višegradske grupe: EU mora slušati građane i parlamente!

Szydło, Orban i ostali premijeri Višegradske grupe: EU mora slušati građane i parlamente!

Čelnici Vlada Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke susreli su se prije summita Europske unije u Bruxellesu kako bi razgovarali o rezultatima britanskog referenduma i budućnosti Unije.

– Ne možemo uspjeti ako ne stvorima pravu uniju povjerenja; brige naših građan se mora čuti; Institucije Europske unije moraju zadržati svoje vjerodajnice – istakli su premijeri država Višegradske grupe u deklaraciji usvojenoj u utorak.

Povjerenje između država članica mora ojačati, počevši prevladavanje umjetne i nepotrebne podjele koje se povećavaju u posljednjih nekoliko mjeseci – istaknuto je u deklaraciji Višegradske grupe (V4). Varšava, Prag, Budimpešta i Bratislava tvrde da Europska unija mora slušati glasove nacionalnih parlamenata, a zajedništvo se mora temeljiti na onim temama koje povezuje to zajedništvo. Prema premijerima višegradske četvorke Institucije Europske unije i pojedinih članica, čak i pojedinih društava su u suprotnosti sa ciljevima Unije koja se zasniva na povjerenju.

U praksi, djelovanje Europske unie se mora vratiti na početak – održavanju temeljnih načela na kojima se gradi europski projekt i koristiti puni potencijal autentične slobode jer dovršetak jedinstvenog tržišta još nije dovršen – uvjeravaju premijeri V4.

Njihov zadatak umjesto beskrajnih teorijskih rasprava o izgradnji „više Europe“ ili „manje Europe“, zadatak institucija EU-a je da se usredotoče na „bolju Europu“. Lideri V4 smatraju da se Europska unija treba usredotočiti na izjednačavanje neravnoteže između država članica, poticanje ulaganja i inovacija te promicanje slobodne trgovine i kretanja ljudi.

U zajedničkoj deklaraciji čelnici višegradske četvorke izražavaju žaljenje zbog rezultata referenduma u Velikoj Britaniji. Istovremeno ističu da je to suverena odluka građana Velike Britanije koju treba poštivati.

Istakli su da članak 50 Lisabonskog sporazuma treba biti osnova za dogovor o budućnosti Europske unije i Velike Britanije te da proces napuštanja EU kreće s pokrenutim zahtjevom od strane Velike Britanije. O tom zahtjevu moraju biti upoznate sve članice te se tek nakon toga mogu pokrenuti pregovori o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Premijeri V4 naglašavaju da se tijekom pregovora s Londonom moraju poštivati interesi građana i tvrtki iz drugih članica Europske unije. Također u deklaraciji se ukazuje da se sporazum između Unije i Velike Britanije mora zasnivati na reciprocitetu kako bi se zaštitili zajednički projekti, ne zbog Velike Britanije, nego zato što Unija mora izaći jača iz trenutne situacije.

Waszczykowski: Sastanak u formatu Njemačka, Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija i Luksemburg protivan europskim ugovorima

ministri vanjskih poslova koji su došli u Varšavu
ministri vanjskih poslova koji su došli u Varšavu, izvor: FB Waszczykowski

Također važno je dodati da Poljska želi feforme Europske unije koju će predstaviti premijerka Beata Szydło. Ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski se osvrnuo nakon sastanka ministara vansjkih poslova koji su u ponedjeljak raspravljali u Varšavi o britanskom Brexitu i potezu njemačkom ministra vanjskih poslova Steinmeiera koji je protivno europskim ugovorima sazvao sastanak zapadnoeuropskim ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske, Belgije i Luksemburga. Kako je istakao, ovakav umjetno stvoreni format koji nije u skladu s europskim ugovorima je vrlo štetan te može imati dalekosežno negativne učinke.

M.Glavinić/Novi Pogledi, foto: wpolityce.pl

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *