Select your Top Menu from wp menus

Szijjarto: Višegradska skupina je najefektivniji savez u Europi i neće popustiti pod pritiscima licemjerja i političke korektnosti

Szijjarto: Višegradska skupina je najefektivniji savez u Europi i neće popustiti pod pritiscima licemjerja i političke korektnosti

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova Višegradske skupine mađarski ministar Peter Szijjarto je izjavio kako je Višegradska skupina najpovezaniji i najefektivniji savez u Europi.
Szijjarto je rekao kako je V4 savez koji je dovoljno hrabar da govori o stvarima onako kakve one jesu, umjesto da popušta pritiscima licemjerja i političke korektnosti. Za njega je V4 u najboljem obliku u najboljem vremenu u trenutku dok je EU pred ogromnim izazovima.
Dodao je kako je u ovim turbulentnim vremenima zajednički glas država skupine glasniji nego što bi imale države članice pojedinačno, a savez je tako postao bitan faktor u raspravama o budućnosti Europe.

Szijjarto je naglasio kako u doista kriznim situacijama države Višegradske skupine ne stvaraju lažne iluzije već jednostavno “lopatu zovu lopatom” i žele dati pravi odgovor na dolazeće probleme.
Kao jedan od glavnih ciljeva za Mađarsku u V4 je postavio suradnju s V4 državama u svim državama koje imaju Mađarska predstavništva, tako će V4 zemlje moći surađivati bilo gdje u svijetu, što je moguće pošta Mađarski interesi nisu nigdje u kontradiktornosti s ostatkom saveza.

Komentirajući problem ilegalne migracije rekao je da je sigurnost država članica EU prioritet broj jedan i da politika koja ohrabrajuje stotine tisuća ljudi da krenu prema Europi mora biti odbaćena.

Za kraj je Szijjarto opet kritizirao politiku kojoj se daju sve veće ovlasti EU. Izjavio je kako se dobra rješenja za krizne situacija stvaraju na nivou država članica, a ne u Bruxellesu i zato se V4 mora suprostaviti idejama koje žele uzeti daljnje ovlasti od država članica: “nekontrolirala ekspanzija EU institucija mora prestati” dodao je.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/ foto: kormany.hu

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *