Select your Top Menu from wp menus

Sukobi u Mađarskoj zbog Clintonove izjave i Sorosa

Sukobi u Mađarskoj zbog Clintonove izjave i Sorosa

Nakon zadnjih izjava Viktora Orbana u kojima se on obrušava na Georgea Sorosa, pa i ove zadnje gdje za izjave Billa Clintona govori kako su to Clintonova usta, ali je glas Sorosev, u Sorosevu obranu je stao lijevi dio mađarske opozicije -prenosi mađarski Daily News Hungary.

Demokratska koalicija koju predvodi bivši mađarski premijer Ferenc Gyurcsány je ustvrdila kako sam Orban kao i drugi ministri iz Fidesza duguju mnogo Sorosu, pa tako i svoje školarine (op. a. govori se o razdoblju kada je Orban bio disident i predvodnik prosvjeda protiv komunističke vlade u Mađarskoj).

DK tvrdi kako i sama Mađarska treba biti zahvalna Sorosu zbog pomoći tijekom tranzicijskog razdoblja, kako su čelnici Fidesza nezahvalnici koji sve rade kako bi naštetili odnosima SAD-a i Mađarske i kako to Orban radi na nagovor Rusije.

Naravno nije dugo trebalo ni čekati na odgovor iz Fidezsa koji optužuju DK kako sve radi na nagovor Sorosa i Bruxellesa kako bi napali mađarsku anti-imigrantsku politiku. Da podsjetimo, George Soros je veliki pobornik masovne imigracije i potiće EU da pokrene daljnja ulaganja u svrhu doseljenja i poboljšanja života novih migranata u Europi.

Sam Ferenc Gyurcsány je postao globalno poznat kada je procurio njegov govor gdje iznosi šokante stvari o načinu vladanja njegove lijevo-liberalne vlade, ovo je dio iz tog govora: „ Nema mnogo izbora, nema, zato što smo za….li, ne malo već mnogo. Ni jedna europska vlada nije napravila nešto tako šupljeglavo kao mi. Lagali smo prošlih godinu i pol do dvije godine, dok je bilo savršeno jasno da ono što govorimo nije istina. Prešli smo stvarne mogućnosti naše zemlje do mjere koja je za vladu socijalista i liberala prije bila nezamisliva, a u međuvremenu, u ove četiri godine nismo napravili ništa, ništa! Ne možete naći ni jednu mjeru ove vlade kojom se možemo ponositi, osim činjenice kako smo na kraju uspjeli izvući svoju vlast iz go..na.“

Nakon što je ova izjava dospjela u javnost uništila je popularnost lijevo-liberalne vlade i unatoč udugovlačenjima dovela do prijevremenih izbora. Danas u mađarskom Parlamentu DK ima 4 od 199 mjesta. Ovakav način vladanja je hrvatskim biračima vjerojatno dobro poznat, netko zločest bi mogao reći kako svaka sličnost sa susjednim državama nikako nije slučajna.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/Foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *