Select your Top Menu from wp menus

STOP za Srbiju u EU: Hrvatska i Velika Britanija zaustavili “europski put” Srbije

STOP za Srbiju u EU: Hrvatska i Velika Britanija zaustavili “europski put” Srbije

BRUXELLES: Članice Europske unije nisu uspjele postići dogovor o otvaranju poglavlja 23 za Srbiju, Hrvatska i Velika Britanija su zaustavile taj put Srbije.

Srpski mediji su ogorčeni zaustavljanjem pregovora obzirom da se nije ostvarila želja predsjedavajuće članice Nizozemske čije predsjedanje završava 30. lipnja 2016. godine. Hrvatska je navela službeni razlog zbog neovlaštenja tehničke vlade za potpisivanje takvih važnih odluka, dok je Velika Britanija nije dala suglasnost iz tehničkih razloga zbog njenog Brexita.

Podsjetimo da je Hrvatska prije otvaranja poglavlja 23 i 24 zahtjevala od Srbije ukidanje univerzalnog načela primjene sudske nadležnosti, poboljšanje prava hrvatske manjine u Srbiji te potpuna suradnja s Haškim sudom.

Velika Britanija je donijela rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici te je istu rezoluciju pokušala izlobirati u Ujedinjenim narodima, ali je na zahtjev Srbije, Ruska Federacija stavila veto na izglasavanje rezolucije s kojom se Srbija ne želi suočiti niti želi priznati odgovornost za genocid u Srebrenici

M. Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *