Select your Top Menu from wp menus

STOP SRBIJI: Britanska ministrica Theresa May protiv daljnjeg proširenja EU!

STOP SRBIJI: Britanska ministrica Theresa May protiv daljnjeg proširenja EU!

Theresa May, ministrica unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuta članica Cameroonove konzervativne stranke izrekla je velike vijesti prema analitičaru Jamesu Ker-Lindsayu, stručnjaku za Balkan kojima najavljuje mogućnost blokade proširenja EU na Tursku i balkanske države Srbiju i Albaniju. Ovakva reakcija britanske ministarke predstavlja potpuno suprotnu reakciju od vremena kad su Turska i Hrvatska 2005 godine otvarali pristupne pregovore kad je Velika Britanija inzistirala da Turska prva otvori pregovore.

Twitter James Ker-Lindsay
Twitter James Ker-Lindsay

Theresa May u svojem dugom obraćanju povodom Brexita i analize odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije istakla je da su balkanske države Srbija, Albanija i Turska danas visoko korumpirane države u kojima su organizirani kriminal pa čak i terorizam česta pojava te da takve države stvaraju dodatnu prijetnju sigurnosti Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Pitanje koje zabrinjava Theresu May je potreba stvaranja direktnih granica sa Iranom, Irakom i Sirijom te da li je Europskoj uniji to potrebno.

Theresa May se zalaže za ostanak Velike Britanije unutar članstva Europske unije, ali s promjenama koje će zadržati potrebiti suverenitet u Velikoj Britaniji u donošenju odluka te veći utjecaj unutar Komisije, jači angažman kroz Vijeće ministara kao i zaustavljanje rasta moći Europskog parlamenta te ograničenje uloge suda. Naravno i jačanje bilateralne diplomacije  s drugim europskim vladama.

Ovaj istup visokopozicionirane konzervativne ministarske daje naznake nove promjene britanske politike unutar Europske unije te vjerojatno pod rizikom raspada saveza sa Škotskom obzirom da je Škotska najavila ponovno glasanje o neovisnosti ako Velika Britanija donese odluku o izlasku iz Europske unije.

M.Glavinić/NP, Foto: screenshot

Facebook Comments

Vezani članci

STOP SRBIJI: Britanska ministrica Theresa May protiv daljnjeg proširenja EU!

Objavljeno u: STOP SRBIJI: Britanska ministrica Theresa May protiv daljnjeg proširenja EU!
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.