Select your Top Menu from wp menus

Srbija, buduća članica EU u “lovu” na hrvatske branitelje: Neuvjerljivi Kovač prijeti protumjerama

Srbija, buduća članica EU u “lovu” na hrvatske branitelje: Neuvjerljivi Kovač prijeti protumjerama
Najsuroviji povratak u stvarnost za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata je činjenica da Srbija, kandidatkinja za EU, OTVORENO prezentira lov na hrvatske branitelje. Dok naši diplomati praznim puškama prijete, branitelji i dragovoljci su u sve većem strahu što su im pripremili nedorasli političari od kojih neki svjesno, a drugi nesvjesno čine neprocjenjivu štetu stvarateljima Republike Hrvatske. Dok tehnički ministar vanjskih poslova daje neuvjerljive izjave o protumjerama Republike Hrvatske, službene institucije Srbije bez predaha nastavljaju primjenu univerzalnog načela kaznene nadležnosti za teritorij Hrvatske.
“Ovako ponašanje, ovako zastrašivanje, ovakve provokacije više nećemo trpjeti. Na ovaj način Srbija nikada, ponavljam nikada, neće u Europsku uniju. I Hrvatska je spremna na protumjere”, izjavio je neuvjerljivo ministar Kovač u izjavi za novinare nedaleko Mostara gdje je nazočio obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.
Podsjetimo da su ministar europskih i vanjskih poslova te tehnički predsjednik Vlade RH, Tihomir Orešković najodgovorniji što je ovakva Srbija, država koja je rehabilitirala četništvo i Dražu Mihailovića, otvorila pristupne pregovore s Europskom unijom iako nije ispunila ni jedan uvjet kroz koji je prošla Republika Hrvatska tijekom svojeg procesa ulaska u Europsku uniju.  Ovakva sramotna vanjska politika kako tehničkog ministra Kovača i tehničkog premijera Oreškovaća tako i DORH-a te prethodne vlade Zorana Milanovića i Vesne Pusić je za svaku osudu jer ne štiti temeljne hrvatske nacionalne interese.
Uopće ne znam zašto su me uhitili, ali evo, čekam suđenje – kaže osječanin Zdravko Hlobik

Podsjetimo da su Osječanina Zdravka Hlobika (54), srpske vlasti uhitile na graničnom prijelazu Bogojevo, zamijenivši ga za njegovog imenjaka Zdravka Hlobika iz Jelisavca, kojeg u Srbiji terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata.

Osječanin je uhićen u četvrtak ujutro, a u petak ga je do granice kod prijelaza Batina, oko 13 sati, dopratio hrvatski konzul u Srbiji. Prema izjavi Manele Operta Podunavac, glasnogovornice Višeg suda u Somboru, protiv Zdravka Hlobika, hrvatskog državljanina iz Jelisavca, zbog kaznenog djela terorizma još od 1992. godine postoji optužnica javnog tužitelja iz Sombora.

– Na temelju optužnice određen je pritvor Zdravku Hlobiku iz Jelisavca, te je za njim raspisana potraga – kazala je glasnogovornica Višeg suda u Somboru.

Kako je dodala glasnogovornica, Osječanin Zdravko Hlobik uhićen je u četvrtak na graničnom prijelazu te nakon što je dao izjavu dežurni sudac mu je odredio zabranu napuštanja Sombora dok se ne utvrdi njegov identitet.

Osječanin nije bio uhićen, nego je prespavao u jednom od somborskih hotela. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova tako ga je savjetovalo i država će platiti troškove. U jutarnjim satima otišao je, zajedno sa hrvatskim konzulom, na Viši sud u Somboru gdje mu je nakon kratkog sudskog postupka vraćena osobna iskaznica i mogao se slobodno vratiti kući.

Dok je čekao na somborskom sudu Zdravko Hlobik je izjavio ne zna zašto su ga uhvatili, ali čeka suđenje pa će vidijeti.

Prema dostupnim podacima Zdravka Hlobika iz Jelisavca, u Srbiji navodno terete da je bio pripadnik tzv. Somborske skupine, koja je 1992. godine pokušala minirati batinski most koji je bio jedina veza između Srbije i Baranje te je preko njega dolazila pomoć pobunjenim Srbima koji su napadali Osijek. Zbog spleta okolnosti, most nije dignut u zrak, no veći dio skupine tada je uhićen. Pripadnici “Somborske skupine” proveli su u zarobljeništvu 707 dana, a razmijenjeni su na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca, u siječnju 1994. godine.

Damir Buljević, predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije, kaže kako je uhićenje Osječanina u Srbiji vrlo opasna stvar.

” Jutros sam bio s čovjekom koji je bio u Srbiji prije približno mjesec dana, a isto je u Srbiji osuđen za terorizam. Nitko ga nije tada niti pogledao. Čini se da sada, kada se zaoštrava politička situacija između Hrvatske i Srbije, treba upozoriti sve branitelje da ne idu preko granice. Postoje ljudi koji su ondje osuđeni i na po 15 godina zatvora zbog terorizma, no razmijenjeni su i vratili su se kući u Hrvatsku. S obzirom na to da te presude nikada nisu doista ukinute, pitanje je kada će ih Srbija aktivirati, ” – opravdano je zabrinut Buljević.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, izvor: Glas Slavonije

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *