Select your Top Menu from wp menus

Slovačka preuzela predsjedanje Unijom: Fico održava prvi summit u Bratislavi

Slovačka preuzela predsjedanje Unijom: Fico održava prvi summit u Bratislavi

Predsjedanje Europskom unijom od 1.srpnja preuzela je Slovačka od Nizozemske koja je bila predsjedavajuća proteklih 6 mjeseca. Glavni događaj koji je Nizozemska planirala provesti 30. lipnja je neuspješno otvaranje pristupnih pregovora Srbije sa Europskom unijom. Prva provokacija bruxelleskim birokratima dolazi od predsjednika slovačke vlade, Roberta Fica koji je najavio održavanje summita u Bratislavi.

Slovački premijer Robert Fico pojavio se pred europskim parlamentarcima u Strasbourgu predstavio prioritete slovačkog predsjedavanja Vijećem Europske unije. Fico je rekao da je zatražio održavanje summita u Bratislavi jer “Bruxelles ima negativnu reputaciju u Europi”. Slovački premijer ističe da bi na tom summitu trebao započeti proces čiji je cilj da svih 27 zemalja članica ima utjecaj u Uniji, a ne skupina nekoliko najvećih jer ključne odluke o budućnosti Europe ne može donositi mala skupina zemalja.

– Budućnost Europske unije ne može se više definirati bez aktivnog sudjelovanja zemalja koje su ušle nakon 2004. godine. Krajnje je vrijeme da se prizna da te zemlje imaju jedinstveno iskustvo transformacije, koje je na Zapadu trajala nekoliko desetljeća, a u novim članicama znatno kraće – rekao je Fico.

Fico je istakao u Europskom parlamentu da će u središtu dnevnog reda biti građanin EU.

M.Glavinić/Novi Pogledi, foto: Vlada Slovačke Republike

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *