Select your Top Menu from wp menus

SKANDALOZAN SLUČAJ PURDA: Hrvatska diplomacija se mora pokrenuti

SKANDALOZAN SLUČAJ PURDA: Hrvatska diplomacija se mora pokrenuti

SRBIJA PONOVNO ŠOKIRA HRVATSKE BRANITELJE PODIZANJEM NOVIH OPTUŽNICA

Vukovarski branitelji ovih dana ponovno primaju optužnice iz Srbije, među novim optuženicima se nalazi  ponovno i Tihomir Purda koji je 2011.godine uhićen na granici između Bosni i Hercegovine i Hrvatske zbog iznuđenog priznanja za ubojstvo vojnika JNA tijekom zarobljeništva u logoru. Na ovaj način “de facto ukinut zakon o univerzalnoj nadležnosti” aktivno progoni hrvatske branitelje.

Da li Hrvatska ima snage pokrenuti istragu protiv državnog vrha Srbije?

Hrvatski branitelji i dalje u strahu žive  zbog tih optužnica kojima je Srbija dala sebi ulogu vrhovnog tužitelja na prostoru cijele bivše Jugoslavije za sve ratne događaje koje su prouzročili vlasti Srbije i tadašnjeg zločinačkog režima Slobodana Miloševića.

Podsjetimo da su u ratnim događajima na okupiranim dijelovima Republike Hrvatske aktivno sudjelovali današnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kako je pisao B92 te tehnički premijer Aleksandar Vučić. Iako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ima više nadležnosti istraživati njihovu ulogu u agresiji na Republiku Hrvatsku nego što Tužiteljstvo Srbije ima nadležnosti u istraživanju događaja koji su tijekom velikosrpske agresije događali na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske.

Ove nove optužnice jasno ukazuju na štetnost vanjske politike koju su provodili premijer Tihomir Orešković i ministar Miro Kovač kada su obmanjujući hrvatsku javnost s lažima o “de facto ukinutoj univerzalnoj nadležnosti” Srbije na temelju čega su dali suglasnost na otvaranje pristupnih pregovora Republike Srbije sa Europskom unijom.

Voditi pregovore s osvjedočenim kreatorima velikosrpske politike i velikosrpske ideje i očekivati od takvih osoba suradnju, razumijevanje i toleranciju pokazuju da ili ne poznaju osnove diplomacije ili su ciljano radili štetu za nečije druge interese.

Prema insajderskim informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske ključna mjesta i dalje imaju osobe kojima hrvatski nacionalni interesi nisu prioritet i to je najveća pogreška hrvatske diplomacije koja okuplja kadrove koji provode interese interesnih zajednica ili nekih propalih sustava, zato i ne čudi informacija o ovakvim događajima gdje se osnovna diplomatska aktivnost LOBIRANJE u MVP Republike Hrvatske ne koristi. Kovač je tijekom svojeg ministrovanja nekoliko puta organizirao sastanke čelnih hrvatskih dužnosnika u Njemačkoj, odnosno državi koja je glavni lobist ulaska Srbije u Europsku uniju.

Izostanak lobiranja u Velikoj Britaniji i državama Višegradske skupine

Iako je sadašnja premijerka Velike Britanije Theresa May otvoreno istupala protiv proširenja Europske unije na ovakvu Srbiju, visokokorumpiranu državu prožetu organiziranim kriminalom, ministar Kovač nije našao za shodno planirati lobiranje kod tadašnjeg premijera Velike Britanije Davida Camerona ili tadašnje ministrice, a sadašnje premijerke Therese May. Velika Britanija je također pokrenula snažnu inicijativu donošenja deklaracije o osudi Srbije za genocid u Srebrenice prvo u Ujedinjenim narodima, a kasnije su izglasali tu rezoluciju u svojem parlamentu čime su dali do znanja Srbiji da može pristupiti euroatlanskim integracijama ako se suoči s vlastitom odgovornošću za najteže zločine počinjene u ratovima tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća. Također i članice Višegradske skupine: Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka te baltičke države kao i Rumunjska i Bugarska bi uz diplomatsko lobiranje sigurno stali na stranu Hrvatske te podržali ispunjenje hrvatskih uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora. O lobiranju se jasno izjasnila i eurozastupnica Ruža Tomašić koja je istakla nedavno da je izostanak lobiranja ključni nedostatak hrvatske diplomacije.

Da li je tehnička Vlada Tihomira Oreškovića prekoračila ovlasti oko pristupnih pregovora Srbije? 

Postavlja se pitanje da li su tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač i tehnički premijer Tihomir Orešković imali ovlast u tehničkom mandatu donijetu ovakvu odluku kojom su donijeli mir i nesigurnost ne samo Tihomiru Purdi nego svim braniteljima koji su dali sebe, dio svojeg tijela ili nekog člana obitelji za stvaranje suverene i neovisne Republike Hrvatske, a koju im sad oduzimaju Tihomir Orešković i Miro Kovač, najodgovorniji za otvaranje mogućnosti ulaska ovakve Srbije sa prva dva dužnosnika Srbije koji su aktivno sudjelovali u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *