Select your Top Menu from wp menus

Samoproglašena šefica EU Angela Merkel kategorizira razinu važnosti članica Unije

Samoproglašena šefica EU Angela Merkel kategorizira razinu važnosti članica Unije

Nakon povratka iz Varšave u Njemačku, Angela Merkel se susrela s premijerima Nizozemske, Švedske, Finske i Danske. Pregovori su pripremljeni za pripremu skorog neformalnog summita EU-a u Bratislavi gdje će europski lideri razmotriti situaciju u Uniji nakon Brexita te tražiti modele rješenja migranske krize.

O tim pitanjima će njemačka kancelarka u subotu razgovarati sa premijerima Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Austrije u dvorcu Meseberg nedaleko od Berlina. Početkom tjedna njemačka kancelarka se susrela s liderima Italije i Francuske.

Na ovaj način Merkel pokušava preuzeti i formalno lidersku ulogu u Europskoj uniji protivno svim potpisanim ugovorima među članicama Europske unie. Kategorizacija  članica kako je zamislila njemačka kancelarka napravljena je na način da su Italija i Francuska prve najbliže članice Njemačkoj, zatim druga kategorija su Nizozemska, Finska, Švedska i Danska, nakon toga članice Višegradske skupine. Posebna kategorija su Austrija, Slovenija, Bugarska i Hrvatska gdje bi se sa kancelarkom Merkel trebao susresti tehnički premijer Tihomir Orešković kojeg je danas i službeno kritizirala predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zbog ne održavanja konzultacija na temu susreta s njemačkom kancelarkom.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

  1. Pingback: Kako samoproglašena šefica EU Angela Merkel kategorizira razinu važnosti članica Unije » Kultura i politika

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *