Select your Top Menu from wp menus

Ruža Tomašić: Žao mi je što je HDZ dozvolio da četnik Vučić bude primljen u EPP iako se nije odmakao od te ideje

Ruža Tomašić: Žao mi je što je HDZ dozvolio da četnik Vučić bude primljen u EPP iako se nije odmakao od te ideje

RUŽA TOMAŠIĆ: “Kada je SPS Ivice Dačića trebao biti primljen u ICR grupaciju u Europarlamentu, kojoj pripada i HKS, ja sam bila protiv i rekla odmah da HKS automatski izlazi iz te grupacije ako njih prime u ICR. Žao mi je što Aleksandar Vučić, koji je četnik i nije se odmakao od te ideje, postaje član EPP-a i što je HDZ pristao na to jer, da su bili protiv, do toga ne bi ni došlo.”

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić, kandidatkinja koalicije HDSSB/HKS u V izbornoj jedinici br.2,  danas je na konferenciji za novinare u Vukovaru govorila o modelu kako povezati ”zelenu” i ”plavu” Hrvatsku, temi koja je godinama aktualna, ali po kojoj se ništa ne radi. Predsjednica HKS-a je istakla da se to može promijeniti tako da se poljoprivredna proizvodnja, kao strateška djelatnost u Hrvatskoj, tako i tretira te da se Ministarstvo poljoprivrede izmjesti u Slavoniju.

– U isto vrijeme hotelijerima i ugostiteljima na Jadranu omogućit ćemo nižu stopa PDV-a ako u svojoj ponudi imaju najmanje 70 posto poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj i 60 posto ostalih proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj. Ograničit ćemo i uvoz mesa starijeg od šest mjeseci – rekla je Tomašić dodajući kako je poznato da se sada u Hrvatsku uvozi mesostarije i od deset godina.

Tomašić najavila uvođenje obrazovanja poljoprivrednika

Najavila je i smanjenje troškova u proizvodnji i parafiskalnih nameta, kao i uvođenje mogućnosti za obrazovanje poljoprivrednika i to prije svega onih starijih. Pojasnila je to činjenicom da dio starijih hrvatskih poljoprivrednika nema završene škole, što im otežava privlačenje sredstava iz EU fondova. Prema riječima Tomašić, u dvije godine Hrvatska je izgubilaoko 660 milijuna eura namijenjenih poljoprivredi, a na raspolaganju imamo još oko 1,2 milijarde eura u EU fondovima.

Tomašić se osvrnula i na zahtjev Mosta za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa na Jadranskom moru, čime članovi te stranke uvjetuju i mogućnost poslijeizbornih koalicija.

– Prije nego što sam postala europarlamentarka, poslala sam u Hrvatski sabor prijedlog izmjena Zakona o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranskom moru, ali nikada o njemu nije raspravljano jer je završio u nekoj od ladica. I nakon što sam ušla u Europarlament, poslala sam još jedan prijedlog, ali ni od tada se ništa nije dogodilo. Most je mjesecima bio u vlasti i ništa nisu poduzeli, a sada se pred izbore javljaju s ovakvim prijedlogom, kada nemamo premijera pa prijedlog nema tko braniti u Bruxellesu ni razgovarati s Slovenijom. Tko će taj prijedlog braniti? Samim tim je Mostov prijedlog neodrživ – rekla je Tomašić.

Tomašić komentirala ulazak SNS-a u obitelj Europske pučke stranke

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i europarlamentarka Ruža Tomašić prokomentirala je danas u Vukovaru i ulazak Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića u obitelj Europske pučke stranke u Europarlamentu. Tomašić je rekla kako se to nije moglo dogoditi da su HDZ ili HSS, koji su članovi te stranačke grupacije, bili protiv.

– Kada je SPS Ivice Dačića trebao biti primljen u ICR grupaciju u Europarlamentu, kojoj pripada i HKS, ja sam bila protiv i rekla odmah da HKS automatski izlazi iz te grupacije ako njih prime u ICR. Žao mi je što Aleksandar Vučić, koji je četnik i nije se odmakao od te ideje, postaje član EPP-a i što je HDZ pristao na to jer, da su bili protiv, do toga ne bi ni došlo. Bit će zanimljivo pratiti kako će sve to dalje ići kod njih kad zajedno budu sjedili HDZ i SNS ili kako će funkcionirati, primjerice, odbor za vanjsku politiku – rekla je Tomašić.

Objasnila je i kako je cijeli posao oko pristupanja SNS-a grupaciji Europske pučke stranke završen te da će sve to i formalno biti realizirano odmah poslije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, a sve zato da HDZ nema političke štete radi toga.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, izvor: večernji.hr, foto: konzervativci.hr

Facebook Comments

Vezani članci

1 Komentar

  1. Pingback: Vjerodostojni prvi hrvatski diplomat i njegovo “odlučno možda” | Novi Pogledi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *