Select your Top Menu from wp menus

RUSKA REHABILITACIJA SSSR-A: Osuđen bloger koji je pisao da je SSSR napao Poljsku 1939.godine

RUSKA REHABILITACIJA SSSR-A: Osuđen bloger koji je pisao da je SSSR napao Poljsku 1939.godine
Foto od:http://external.polskieradio.pl/files/ddebc088-6a43-4268-a6df-b1aaf93c0b46.file

U svijetlu mnogih propagandnih sukoba većini medije ja promakla jedna naoko i ne previše važna vijest, ali dosta zanimljiva i indikativna jer dolazi kao rezultat praćenja socijalnih mreža i što se na njima objavljuje. Naime Vrhovni sud Rusije je potvrdio presudu blogeru Vladimiru Luzginu iz Perma kojom ga je okružni sud u Permu osudio na kaznu od 200.000 rubalja po članku 354.1 KZ-a – rehabilitacija nacizma. Ovakve presude na prvi pogled i ne bi bile ništa novo da se ne radi o činjenici kako je Luzgin osuđen zato što je ustvrdio kako je SSSR 1939. napao Poljsku!?

vkontakte
http://im1.kommersant.ru/Issues.photo/CORP/2016/06/30/KMO_097397_00078_1_t222_201706.jpg

Na svom vkontakte profilu (ruska inačica Facebooka) Luzgin je napisao jedan tekst o „banderovcima“ i o odnosu Kremlja prema njima, ali zanimljivo da proces nije pokrenut čak ni zbog toga već zbog ovog odlomka:

„Komunisti i Njemačka su zajedno napali Poljsku i tako pokrenuli Drugi svjetski rat. Dakle komunisti i nacisti su usko surađivali, ali su zbog nekog razloga okrivljavali Banderu koji je bio i u njemačkom koncentracijskom logoru jer je proglasio nezavisnost Ukrajine.“

I u ovom odlomku dio o Banderi nije sporan ruskim sudovima, već je u obrazloženju izrečeno kako je razlog osude „negiranje Nurnberških procesa i širenje lažnih informacija o djelovanju SSSR-a tijekom Drugog svjetskog rata.

Najšokantniji dio ovoga suđenje je da je kao glavni svjedok optužnice bio dekan povijesnog fakulteta s Humanističko-pedagoškog svaučilišta u Permu Alexander Vertinsky, koji je potvrdio kako taj odlomak iz Luzginovog teksta ne odgovara međunarodno prihvaćenim stavovima o Drugom svjetskom ratu. Dok je i sama takva presuda doista zabrinjavajuća, ovakvi stavovi od samog vrha akademskog kadra jedne države su doista šokantni.

Ovakva presuda kao i one koje će vjerojatno doći možemo gledati samo kao nastavak ruskog propagandnog rata koji uz apologiju trenutne Ruske politike pokušava oprati i politiku propalog SSSR-a. Slično je već govorio Vladimir Putin na susretu s Angelom Merkel prošle godine kada je branio Molotov-Ribbentrop tvrdeći kako je to trebalo napraviti kako bi se osigurale granice SSSR-a, dok je ministar kulture Vladimir Medinsky izjavio kako je taj savez „ogromno sovjetsko postignuće“.

Nedugo nakon toga je ruski veleposlanik u Venezueli izjavio kako SSSR nije napao Poljsku 1939. i da je zapravo Poljska bila Hitlerov suradnik, a ne Rusija, dodavši kako je ta priča o invazije jednostavno obična laž.

Slično je govorio i veleposlanik u Poljskoj Sergey Andreyev koji je ustvrdio kako su za rat krivi poljski  profašistički stavovi i kako ruska invazija nije bila čin agresije već obrambeni čin za zaštitu SSSR-a.

Ovakve izjave same po sebi prkose logici i zdravom razumu i teško je shvatiti kako jedan inteligentan čovjek može mirno dati izjavu kako je zajednički napad Nacista i SSSR-a na Poljsku i njihov srdačan susret nad slomljenom zemljom zapravo bio čin obrane od zemlje koja tada nije imala ni fragment snage svojih napadača, s tim da su sovjeti gotovo dvadeset godina ranije pokušali isto, ali su odbijeni u onome što je poznato kao „Čudo na Visli“. No sve ovo i ne treba previše čuditi, to je već dobro isproban model koji možemo vidjeti u Hrvatskoj. Profesionalni „antifašisti“ diskreditiraju svoje protivnike s optužbama za navodni fašizam, naravno i u našem slučaju su to izravni sljednici komunističkog režima koji se ponovno želi rehabilitirati na mala vrata.

Iako je Rusija otrgnula dijelove teritorija dobrog dijela svojih susjeda i dalje je zanimljivo kako proruska propaganda i dalje ima velik efekt u Europi, možda bi bilo zanimljivo pitati one „desne“ kojima se Putinovi stavovi sviđaju, da li se slažu s idejama Molotov-Ribbentrop pakta i rehabilitacije SSSR-a, jer danas nam se baš to opet nudi.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi, foto: Wikimedia Commons

Facebook Comments

About The Author

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *