Select your Top Menu from wp menus

Preslagivanje na desnici: Ruža Tomašić i Branimir Glavaš ulaze u koaliciju

Preslagivanje na desnici: Ruža Tomašić i Branimir Glavaš ulaze u koaliciju

Konzervativna stranka Ruže Tomašić na parlamentarne izbore izlazi s HDSSB-om Branimira Glavaša, prenosi Maxportal prema saznanjima iz te stranke. Ovom koalicijom HDSSB bi nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu Branimiru Glavašu mogao izaći izvan dvije slavonske izborne jedinie dok bi Konzervativna stranka Ruže Tomašić dobila dobila toliko potrebnu podršku obzirom na jaku razjedinjenost na desnom političkom spektru.

Konzervativci su dugo bili u igri za predizbornu suradnju s HDZ-om Andreja Plenkovića – spominjala se koalicija ili samo kandidatura članova te stranke na HDZ-ovoj listi u nekoliko izbornih jedinica, a prije desetak dana javnost su obavijestili da od te suradnje odustaju.

U to vrijeme počelo se ozbiljno govoriti o mogućnosti ujedinjenja svih pravaških opcija u Hrvatskoj, što je inicirao Branimir Glavaš, s realnom šansom da prijeđu prag u pet izbornih jedinica. No, ta mogućnost je otpala jer se pravaši slažu k’o rogovi u vreći. Šefovi tih stranaka, od koje neke broja manje od deset članova (kako li su tek registrirate ako za prijavu treba sto potpisa) formirali su dvije pravaške koalicije – POMAK i Domovinska koalicija – a ni jedna od njih nema apsolutno nikakve šanse približiti se izbornom pragu, a kamoli osvojiti neki mandat u Saboru.

Konzervativna stranka Ruža Tomašić, jedna od rijetkih političara na desnom spektru koja ima autoritet i može povući dio glasača, ostala je usamljena i s ne baš velikim izgledima za ulazak u Sabor. Suradnja s HDSSB-om mijenja situaciju.13957596_10207123828038288_342949151_n.png

Izborna suradnja s Glavašem mogla bi biti korisna za obje stranke. HDSSB je, zbog ozbiljnih grešaka s izbornim listama na s kojih su maknuli  stranačke veterane, poznate zastupnike i zapravo jedinu pravu oporbu u Hrvatskom saboru – Grubišića i Burića,  izborili osjetno lošiji rezultat nego na prethodnim izborima i mnogo lošiji nego su očekivali.

Pojedinosti o suradnji Konzervativne stranke i HDSSB-a očekuju se uskoro. Kako se bliži krajnji rok za predaju izbornih lista 13 kolovoza do ponoću, zadnjim preslagivanjima se stvara konačna predizborna slika koja bi trebala 11.rujna donijeti mnogo novih imena u politički prostor. Nakon objave iz HSP BiH da će listu HSP-a za dijasporu predvoditi general Željko Glasnović, koalicija Tomašić – Glavaš stvara završnu sliku priprema za izbore. Čija će strategija donijeti pobjedu i radost odlučit će birači na biralištima 11. rujna.

M.Glavinić/Novi Pogledi/M. Marković/Maxportal

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *