Select your Top Menu from wp menus

Predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske u službenom posjetu Hrvatskoj

Predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske u službenom posjetu Hrvatskoj
Foto od:http://www.hrt.hr

Dvodnevni posjet predsjednika Nacionalne skupštine Mađarske Laszla Kövera je započeo susretom sa predsjednikom Hrvatskog sabora akademikom Željkom Reinerom u povodu otvorenja „Mađarske kuće“ u Vukovaru.

 

http://www.sabor.hr
Foto od: www.sabor.hr

Parlamentarni predsjednici su najprije položili vijence na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, zatim su zajedno ispred vukovarske Gradske uprave posadili stablo prijateljstva, nakon toga je krenulo samo otvaranje „Mađarske kuće“ gdje su uz predsjednike parlamenata govorili i Robert Jankovics, izvršni predsjednik demokratske zajednice Mađara Hrvatske, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić. Prisutni su izrazili zadovoljstvo realizacijom ovoga i sličnih projekata, kao što Hrvatsko kazalište u Pečuhu i razvojem prava mađarske manjine u Hrvatskoj i Hrvatske manjine u Mađarskoj.

 

Susret je nastavljen danas sastankom u Hrvatskom saboru gdje su se parlamentarni predsjednici složili kako odnosi nisu bili dobri prošle godine no kako se stanje sada polako vraća na prijašnje stanje. Naglasak sastanka je bio na tome kako su Hrvatska i Mađarska prijateljske zemlje i kako trebaju produbiti tu suradnju osobito na gospodarskom planu kroz infrastrukturne projekte kao što je Koridor 5c te Koridor Rijeka-Budimpešta.

 

Na sastanku se razgovaralo i o potencijalima već polako nezaobilazne inicijative Baltik – Jadran – Crno more te o suradnji Hrvatske i Višegradske skupine.

Odnosi dvaju parlamenata su dobri no predsjednik Reiner je naglasio kako bi mogli biti još bolji davanjem pravo glasa hrvatskom predstavniku u Mađarskom parlamentu prenosi ured predsjednika Sabora.

 

DSC_5211
Foto od: vlada.gov.hr

Tijekom dana predsjednik Köver se sastao i sa premijerom Tihomirom Oreškovićem gdje je posebno stavljen naglasak na gospodarsku suradnju i zadovoljstvo zbog jačanja iste. Složili su se da mješoviti odbor za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske predstavlja najpogodniju platformu za institucionalnu suradnju i kao takav omogućava jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa i infrastrukturnih veza.

I na ovom sastanku je istaknuta važnost već spomenutih infrastrukturnih projekata između Hrvatske i Mađarske, a premijer Oreškoviće je pozvao mađarske tvrtke da povećaju korištenje usluga luke Rijeka kako prenose službene stranice Vlade.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *