Select your Top Menu from wp menus

Predsjednici Hrvatske i Poljske najaktivniji u reorganizaciji Srednje Europe

Predsjednici Hrvatske i Poljske najaktivniji u reorganizaciji Srednje Europe

U susret summita NATO u Varšavi: Predsjednici Poljske i Hrvatske aktivno lobiraju za čvrste veze Inicijative Jadran – Baltik – Crno more. Poljski predsjednik se nakon posjeta Češkoj uputio u državnički posjet Mađarskoj. Predsjednica Hrvatske u Varaždinu na radnom sastanku ugostila slovenskog predsjednika Boruta Pahora i austrijskog predsjednika Heinza Fischera. Najvažnije teme o kojim se raspravlja su migrantska kriza, euroatlanske integracije, Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more te veliki infrastrukturni projekti od Jadrana do Baltika.

Adrzej Duda u posjetu Mađarskoj

Predsjednik Poljske Andrzej Duda nakon Praga došao je i u službeni posjet Mađarskoj gdje ga je dočekao mađarski predsjednik Janos Ader. Cilj državničkog posjeta prije summita NATO-a u Varšavi je obaviti razgovore sa svim članicama Inicijative Jadran – Baltik – Crno more (poljski ABC). Poljski predsjednik je istakao da je važno dobiti podršku prijateljskih država za jačanje prisutnosti NATO u istočnim članicama Europske unije pri čemu je istakao da čaki države poput Češke i Mađarske koje ne žele jačanje NATO prisutnosti u svojim državama podržavaju stajališta  napore država poput Poljske.

Duda i Ader u Mađarskoj/ Schreenshot
Predsjednici Duda i Ader u Mađarskoj/ Schreenshot

„Dobri odnosi temelje se na činjenici da razumijemo razlike svojih politika. Različito je polazišna točka za Poljake i Mađare pogotovo kad je riječ o gospodarskim vezama s Rusijom.” – rekao je Krzysztof Szczerski, državni tajnik u Uredu Predsjednika Republike Poljske. “S druge strane – o sigurnosnim pitanjima, Mađarska je dio koalicije Istočnog krila NATO-a koji je u studenom 2015. godine usvojio zajedničku deklaraciju.” – istakao je Szczerski .

Također jedna od tema susreta u Mađarskoj će biti i infrastrukurni projekti među državama Srednje Europe kako bi se stvorila realna zajednica interesa. Tijekom posjeta raspravljati će se i o migrantskoj krizi, reformi Europske unije te istočnoeuropskoj sigurnosnoj situaciji.

Radni sastanak  predsjednika Hrvatske, Slovenije i Austrije

Paralelno aktivnosti poljskog predsjednika, u najjužnijoj članici Inicijative Jadran – Baltik – Crno more Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske primila je u Varaždinu predsjednike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Austrije Heinz Fischera s kojima je raspravljala o migrantskoj krizi, učvršćivanju suradnje na prostoru Srednje Europe i o nastavku euroatlanskih integracija, odnosno stupanja naših susjednih država u članstvo Europske unije i NATO, odnosno onih država koje to žele.

Predsjednici Hrvatska, Slovenije i Austrije, foto: Ured predsjednice
Predsjednici Hrvatska, Slovenije i Austrije, foto: Ured Predsjednice RH

Govoreći o učvršćivanju veza u Srednjoj Europi, predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je na elemente Inicijative Jadran-Baltik-Crno more te kazala kako ona nije zamišljena kao formalna organizacija već platforma za dijalog i akciju odnosno platforma za iznalaženje konkretnih projekata kojima bi se povezala Srednja Europa od Baltika do Jadrana i Crnog mora, a sve u cilju osnaživanja konkurentnosti naših vlastitih gospodarstava.

M. Glavinić/Novi Pogledi/Foto: Ured Predsjednice

Facebook Comments

Vezani članci

Predsjednici Hrvatske i Poljske najaktivniji u reorganizaciji Srednje Europe

Objavljeno u: Predsjednici Hrvatske i Poljske najaktivniji u reorganizaciji Srednje Europe
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.