Select your Top Menu from wp menus

Povratak u predobro poznato omraženo okružje

Povratak u predobro poznato omraženo okružje
Foto od:http://cdn-static.rtl-hrvatska.hr/image/tihomir-oreskovic-i-angela-merkel-66ecae941981da6ac083672d3bb5e48c_view_article.jpg?v=20

Premijer Orešković o zapadno-balkanskom investicijskom forumu koji do sad nije donio ni jednu kunu infrastrukturnih investicija u Republiku Hrvatsku citira autora emisije “U zdrav mozak”: Good, Good, Good!

Ovaj tjedan su doista obilježili mnogi politički događaji, definitivno jedan od najzanimljivijih je posjet premijera Tihomira Oreškovića Njemačkoj. Tijekom samoga posjeta premijer je dao nekoliko izjava, uključujući i neke konstrukcije za koje smo se nadali da ih više nećemo slušati. Već sam početak susreta je počeo u jednom neobičnom tonu gdje zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović govori za večernji: „Nakon ministra vanjskih poslova Mire Kovača, sad dolazi i premijer Orešković, što mi se čini kao znak da Njemačka želi čuti stavove Hrvatske o imigraciji i gospodarstvu, kao i stavove općenito, u kojem smjeru država namjerava krenuti, pa i nakon teškog formiranja Vlade i bure koja se digla oko nekih ministara. Njemačka će inzistirati na Europi solidarnosti, otvorenim granicama i želi znati što Hrvatska smjera“ – kaže Juratović, zastupnik socijaldemokrata. Dakle, ovdje jedan zastupnik stranog parlamenta govori o tome kako je Njemačka pozvala ili treba pozvati premijera jedne suverene države na odgovornost i da dođe dati izvješće o svojim namjerama, pa tko ste vi gospodine Juratović da si dozvolite tako nešto? Zamislimo samo situaciju da neki zastupnik hrvatskog Sabora naprimjer pozove na odgovornost premijera Danske ili Italije i traži da dođe objasniti svoje postupke, Njemačka možda jest lider Europske unije, ali nije i gospodar njenih članica, bar ne još. Na ovakvu izjavu sa hrvatske strane naravno nije uslijedila nikakva reakcija.

U nastavku tog susreta premijer Orešković daje podršku Angeli Merkel i njenoj politici otvorenih vrata i tako postaje jedan od rijetkih lidera u Europi koji podržavaju tu ideju gdje je i dalje jedna od glavnih stavaka raspodjela migranata po sustavu obveznih kvota među državama EU. Da podsjetimo, EU članice još uvijek bezuspješno dogovaraju raspodjelu onih 160.000 migranata koji su ušli u Europu početkom prošle godine, a brojka je za to vrijeme došla i na sedam znamenki, toliko o tome.

Za kraj dolazi izjava koja je vjerojatno mnoge neugodno iznenadila gdje premijer govori o Hrvatskoj kao lideru Jugoistočne Europe, dakle ona priča za koju smo se nadali da pripada prošlosti samo što se sada to više ne zove liderstvo u Regiji/Regionu ili Zapadni Balkan već Jugoistočna Europa, naravno to je isto na tragu njemačke politike koja sve ovo vrijeme Hrvatsku i dalje gura na Balkan, pa tako kada se oko migrantske krize sastanu tranzitne zemlje Nijemci govore o sastanku Austrije sa balkanskim državama, dakle ne o tri članice EU sa balkanskim državama već jasno daju do znanja tko je za njih gdje i tko gdje treba biti, to nije slučajnost i nije bez razloga, ono što je problem što smo mi tim i takvim idejama iz Njemačke još uvijek pokorni s iznimkom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Izdvojeno:

Citat njemačkog Spiegel Online o Austriji i balkanskim državama“Österreich und die Balkanländer hatten am Mittwoch in Wien ein gemeinsames Vorgehen zur Reduzierung der Flüchtlingszuwanderung vereinbart. Sie setzen dabei auf nationale Maßnahmen an den Grenzen.”

No, treba spomenuti i tu politiku „liderstva“, dakle ideja je da Hrvatska bude lider nekome za nešto iako svih ovih godina nitko točno ne kaže kako bi mi to nekoga trebali voditi i gdje, koji bi to točno projekti bili gdje bi Hrvatska pokazala to svoje „liderstvo“, možda gospodarska ulaganja? Politička snaga? Vojna snaga? Zna se reći da su i Bog i vrag u detaljima, e pa zato ovdje vjerojatno nitko o detaljima i ne želi govoriti. Jasno je svima da u ovakvoj situaciji Hrvatska ne može biti lider nikome čak da to i želi i da to nije stvarna pozadina ove priče. Ono što se želi od Hrvatske je da pristane na stvaranje te čudne zapadno balkanske grupacije koja bi zapravo bila skupina balkanskih prosjaka pred europskim stolom, poslušnik koji je u nešto boljem stanju od drugih poslušnika je opet poslušnik, a ne lider i to bi naši političari već trebali naučiti, ako uopće to žele.

A. Merkel, Tihomir Orešković, izvor: Vlada RH
A. Merkel, Tihomir Orešković, izvor: Vlada RH

Dok mi sanjamo o liderstvu u Jugoistočnoj Europi sve drugo opet prolazi pokraj nas, već smo pisali o tome kako SAD upozorava kako bi mogli već nešto i napraviti, a ne da samo pričamo, Mađari sve više gube interes za zajedničke projekte, a i drugdje baš ne kotiramo previsoko, jedino još Poljska u Europi pokazuje interes za intenzivnu suradnju, a pitanje je koliko će i oni čekati da se Hrvati pokrenu s mjesta. Projekti prometne i energetske infrastrukture koji su proglašeni od strateških značaja za EU, koji su imali zainteresirane partnere, kupce, snabdjevače jednostavno stoje i to stoje neovisno o vladi koja je na čelu države dok potencijalni partneri kojima je dosadilo čekati polako traže alternativna rješenja, a nama ostaje pitanje kako se tolikima isplati neki projekt i spremni su dati novac za njega, a nama se očito ne isplati.

Hrvatska tijekom godina pokazuje karakter galamdžije u birtiji koji pola dana priča kako će on ovo ili ono i pokazati će on svima, a sve završi odlaskom kući na spavanje. Nama trebaju dijela, a ne riječi, nama ne treba povratak u 2003. i ono što je tada bilo, za to nije glasao nitko. Ljudi su glasali jer žele promjene, žele te već famozne reforme (barem neke), a opet krećemo s recikliranjem nekih starih priča. Premijer Orešković i osoba iz dijaspore sa velikom korporativnom karijerom koji nema veze s našim političkim glibom i u kojega mnogi vjeruju (uključujući i mene) da će baš zbog toga pokrenuti neke stvari, ali nastavkom starih promašenih politika to sigurno neće biti tako. Ova vlada je još uvijek u svojim dječjim koracima, ali neke stvari sve više bodu u oko – čekanje s bitnim projektima, zadržavanje kadrova dokazano nesposobne vlade, nemogućnost da se postavi jedan ministar skoro dva mjeseca od konstituiranja nove vlade, odugovlačenje s smjenom ravnatelja SOA-e čiji (ne)rad teško tko može opravdati, na sve ovo je teško ostati ne zabrinut. Ne treba odmah proglašavati katastrofu i sasuti drvlje i kamenje i ovo pišem kao jednu kritiku u nadi da će biti bolje, no za to će brzo trebati srediti svoje redove i postaviti neke prioritete jer ovako dalje ne može, a njima ostaje na razmišljanje žele li biti zapamćeni kao Vlada koja je pokrenula neke nove bolje stvari za Hrvatsku ili će otići u povijest u istoj rečenici sa „stručnjacima“ tipa Zorana Milanovića.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/Foto: HINA, Vlada RH

Facebook Comments

Vezani članci

Povratak u predobro poznato omraženo okružje

Objavljeno u: Povratak u predobro poznato omraženo okružje
  • novipogled na: ožujak 4, 2016 u 10:45 pm #3825

    Premijer Orešković o zapadno-balkanskom investicijskom forumu koji do sad nije donio ni jednu kunu infrastrukturnih investicija u Republiku Hrvatsku c
    [Cijeli članak pročitajte ovdje: ]

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.