Select your Top Menu from wp menus

Poljska i Mađarska ruše merkeličin plan o raspodjeli migranata: Parlament Poljske usvojio rezoluciju o zabrani prihvata migranata!

Poljska i Mađarska ruše merkeličin plan o raspodjeli migranata: Parlament Poljske usvojio rezoluciju o zabrani prihvata migranata!

Poljska neće prihvatiti nametnuti plan o prihvatu izbjeglica te je još žestoko kritizirana Europska unija od strane poljskog parlamenta tako je poljski parlament potvrdio ranije najavljenu zabranu ulaska migranata u Poljsku od strane premijerke Beate Szydło. Uz od prije izvrsni govor mađarskog premijera Viktora Orbana ovo je težak udarac nametnutim rješenjima migrantske krize koja pokušava pokrenuti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Intervju, Beata Szydlo, Superstacja
Intervju, Beata Szydlo, Superstacja

Ovakva politika rješavanja migrantske krize koja se kroz dogovor Merkel – Erdogan pokušava nametnuti svim članicama Europske unije dovodi do sve većih nesuglasica unutar Europske unije. Podsjetimo se da je uslijed nedogovorne politike po pitanjima nametanja rješenja migrantske krize došlo do najvećih podjela među članicama Europske unije od njenog nastanka. Najprije su članice Višegradske grupe podržale zabranu kršenja schengenskih pravila te su podržale svoju članicu Mađarsku da napravi fizičku zaštitu državne schengenske granice na granici prvo sa Srbijom, a nakon toga i zbog katastrofalno nekoopereativne politike Vlade RH i na granici s Hrvatskom. Slijedeća reakcija na takvu politiku Hrvatske je isforsirana od strane Slovenije te je i Slovenija bila prisiljena podići fizičku ogradu kako bi se migrantski val usmjerio na granične prijelaza. Taj migrantski val je na kraju prekinuo mladi austrijski diplomat, ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz što je izazvalo dodatni val nekoordinacije unutar Europske unije, a na kraju je i sama Merkel kažnjena od svojih birača značajnim gubitkom podrške na pokrajinskim parlamentarnim izborima. Stogodišnji njemački projekt koridora Berlin – Beograd – Atena – Ankara – Bliski istok je ovaj put zaustavljen, da li trajno ili privremeno pokazat će budući događaji.

Pravo i pravednost (Prawo i Sprawiedliwość – PiS) te stranka Kukiz ’15 izglasali su rezoluciju o zatvaranju poljskih granica za prihvat migranata prema planu Angele Merkel, a koji je donijela Europska unija. U korist rezolucije su glasali svi zastupnici PiS-a i Kukiz ’15, ukupno 267 zastupnika, protiv su bili zastupnici opozicije s ukupno 158 glasova, dok je 14 kandidata bilo suzdržano. Ovo se smatra velikim uspjehom stranke Paula Kukiza koja se grupirala oko inicijative Referendum o prihvatu migranata u kojoj su  skupili preko 150.000 potpisa od potrebnih 500.000 potpisa.

Migranti u Frankfurtu, screenshot
Migranti u Frankfurtu, screenshot

Poljski parlament izražava snažno protivljenje pokušajima uspostave trajnih mehanizama dodjele izbjeglica, migranata i doseljenika po članicama Europske unije sukladno jednostranim odlukama institucija Europske unije bez odobrenja matičnih članica. Instrumenti prihvata izbjeglica i imigracijska politika moraju ostati u rukama Poljske – kaže se u rezoluciji.

Parlament je također oštro kritizirao Vijeće Europske unije zbog odluka o preseljenju migranata na temelju odluke prethodne poljske premijerke Ewe Kopacz, a ispravnost ovakve odluke bivše premijerke su osporili i nova premijerka Beata Szydło kao i predsjednik Andrzej Duda. U rezoluciji se naglašava da su migranti postali izvor napetosti i nesigurnost u Europi te da će Poljska pomoći izbjeglicama  donoseći im humanitarnu pomoć tamo gdje je potrebno.

Naglašava se da su vrata Poljske otvorena za izbjeglice i imaigrante koji podnesu formalni zahtjev u pisanom obliku te da je država spremna prihvatiti ljude koji odgajaju djecu u miru, malu djecu i vjerske manjine iz tih područja gdje su ugroženi. U ovom slučaju to znači da je Poljska spremna prihvatiti izbjeglice i imigrante kršćane.

Beata Szydło: U ovom trenutku ne vidim mogućnost dolaska migranata u Poljsku!

Beata Szydło je prije 10 dana oštro kritizirala imigrante nakon zastrašujućih bruxelleskih terorističkih akata u koje su bili uključeni i novi imigranti te je najavila da Poljska neće prihvatiti imigrante s Bliskog istoka.

Beata Szydlo, superstacja
Beata Szydlo, superstacja, screenshot

Poljska vlada je nakon napada u Bruxellesu za koje je odgovornost preuzeo ISIL uvela stroži stav o prihvatu migranata s Bliskog istoka. „Ja ću vrlo jasno reći: U ovom trenutku ne vidim mogućnost dolaska migranata u Poljsku.“ – kategorički je potvrdila premijerka Szydło u intervjuu za Superstacja.

Navedenu izjavu zamjenica stranke Pravo i Pravednost (PiS) te premijerka Poljske Beata Szydło je dala povodom usuglašenja 28 članica Europske unije oko raspodjele migranata u kojima je sudjelovala prethodna premijerka Ewa Kopacz koja je prihvatila nametnute stavove iz EU o prihvatu nekoliko tisuća migranata na dobrovoljnoj osnovi. Zbog svih ovih terorističkih događaja u zadnje vrijeme koji se događaju u Europskoj uniji, poljska premijerka je čvrstog stava o zabrani dolaska migranata.

Ove stavove premijerke Poljske osnažila je rezolucija donesena u parlamentu Poljske s stabilnom gotovo 60%-tnom većinom od 267 od ukupno 460 zastupnika.

Dodajmo još i da je još ranije u svojem govoru od 15. ožujka 2015 mađarski premijer Viktor Orban također čvrsto osudio migrantsku politiku Europske unije kojom zadiru u pitanja nacionalnog suvereniteta članica Europske unije.

Milan Glavinić/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Poljska i Mađarska ruše merkeličin plan o raspodjeli migranata: Parlament Poljske usvojio rezoluciju o zabrani prihvata migranata!

Objavljeno u: Poljska i Mađarska ruše merkeličin plan o raspodjeli migranata: Parlament Poljske usvojio rezoluciju o zabrani prihvata migranata!
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.