Select your Top Menu from wp menus

Poljaci na napade odgovaraju sve većom podrškom svojoj vladi

Poljaci na napade odgovaraju sve većom podrškom svojoj vladi

Jarosław Kaczyński je u srijedu jasno odbio rok koji je Europska komisija ultimativno zadala Poljskoj da odgovori na mišljenje Komisije o stanju demokracije u zemlji usred krize oko Ustavnog suda.

Vođa PiS-a je ocijenio kako je cijela ova procedura bez ikakvog temelja i kako je dosadašnja suradnja oko tog pitanja samo čin dobre volje Poljske vlade na koji nisu obvezatni.

Sličnog stava je bio i ministar vanjski poslova Waszczykowski koji je izjavio kako su to samo interna pravila Europske komisije, kao što su i rokovi interna stvar Komisije, oni mogu obvezati samu Komisiju da učini nešto, a ne suverene države kao što su Poljska, Francuska ili bilo koje druge zemlje.

Premijerka Beata Szydło je samo u utorak ukratko odgovorila kako će odgovor biti poslan u „dogledno vrijeme“.

Ovaj odgovor je još jedan težak udarac pokušajima kontrole nad suverenim državama koji stižu iz Bruxellesa i pogled u ono što se sve može kada zemlju vode karakterni ljudi koji stavljaju svoj narod na prvo mjesto. Europska komisija nažalost i dalje ne shvaća kako ona treba biti servis članicama Unije, a ne njihov gospodar. Poljska ovim u potpunosti ogoljuje stvarne namjere bruxelleskih činovnika, doista možemo samo zamisliti što se sve događa u tišini i čime se samo prijeti, osobito manjim i siromašnijim državama ako se ovakva kampanja može voditi javno.

Zanimljivo je što po novim anketama PiS sve više raste unatoč svim napadima pa su tako ovaj mjesec  na  40% podrške građana što je za oko 1% više od prošlog mjeseca i 2.5% više nego što su dobili na parlamentarnim izborima prošle godine, Poljaci su očito shvatili o čemu je ovdje riječ, kada bi barem mi bili tolike sreće.

G. Koprivnjak/Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *