Select your Top Menu from wp menus

OSVRT NA MUENCHENSKE PRESUDE: Hasanbegović otkrio pozadinu medijske i klevetničke kampanje protiv sebe

OSVRT NA MUENCHENSKE PRESUDE: Hasanbegović otkrio pozadinu medijske i klevetničke kampanje protiv sebe

Na osječkoj televiziji tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović otkrio stvarne razloge napada na sebe od strane projugoslavenskih političkih stranaka i tzv. nevladinih udruga koje žele zadržati postojeći status transformiranih komunista, odnosno kolibrija, kako ih je nazvao publicist Jure Vujić.

Zlatko Hasanbegović je u prilogu emisije Bujica otkrio je da je sklopu svojeg ministarskog djelovanja pokrenuo važnu reformu kojim bi se zakonski reguliralo korištenje dokumentacije koju je stvarao Savez komunista Hrvatske do 30. svibnja 1990. godine, a koju je sljednik SKH, odnosno SDP proglasio tajnom te zabranio njeno korištenje. Ovim zakonom bi se otvorio prostor arhivima SKH za čije vrijeme je počinjen niz teških ubojstava širom svijeta te bi se otkrila i stvarna odgovornosti tadašnjeg rukovodstva SKH posebno u svjetlu presuda iz Muenchena gdje su doživotnom kaznom zatvora osuđeni Josip Perković i Zdravko Mustač zbog sudjelovanja u ubojstvu na posebno okrutan način Stjepana Đurekovića.

“Svakom okretanju budućnosti treba prethoditi cjelovito suočavanje s prošlošću. U sklopu svoga ministarskog djelovanja začeo sam vrlo važnu reformu donošenjem novoga arhivskoga zakona. U tu svrhu trebali su raditi važni pravni, znanstveni i povjesničarski autoriteti, zakon je trebao biti donesen početkom sljedeće godine, a njegova glavna pravna pozadina bilo je potpuno, bezuvjetno i bez bilo kakvih ograničenja otvaranje cjelokupnoga arhivskog gradiva državnog partijskog aparata do 30.svibnja 1990. godine i sada iz ove perspektive mogu reći da je to jedan od važnih, ako ne i najvažnijih razloga kampanje, klevetničke, kojoj sam bio izložen od prvoga dana svoga ministarskog djelovanja” – , otkrio je Hasanbegović stvarne razloge medijske i klevetničke kampanje .

O važnosti Muenchenske presude za Republiku Hrvatsku Hasanbegović je naglasio da u ovom trenutku se ne može sagledati povijesni značaj presude.

“Muenhenska presuda bez sumnje ima povijesni značaj s dalekosežnim političkim i društvenim posljedicama koje u ovom trenutku zapravo cjelovito niti ne možemo sagledati.”  – dodao je tehnički ministar kulture.

Također tehnički ministar se osvrnuo i na posljedice presude u Muenchenu kojom je zadan snažan pravni, politički, ali i moralni udarac Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću te SDP-u kao imovinsko-pravnom, duhovnom i stvarnom sljedniku komunističke partije koja je provodila državni teror nad svojim građanima.

“Njemačko pravosuđe i Muenchenski sud zadali su pravno, politički ali i moralni udarac Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću i SDP-u kao imovinsko-pravnom duhovnom i stvarnom sljedniku partije koja je provodila državni teror nad svojim građana što je ova presuda i potvrdila” – dodao je Hasanbegović.

Koliku je štetu međunarodnom ugledu napravio lex Perković te snagu udbaških struktura unutar države koja je u svrhu ostvarenje svojih uskih interesa bila spremna izložiti Hrvatsku rušenju međunarodnog ugleda.

“Cijeli slučaj lex Perković pokazuje snagu i ukorijenjenost udbaške duboke države koja nije prezala niti od instrumentalizacije ustanova Republike Hrvatske za ostvarenje svojih uskih parcijalnih  interesa i po cijenu narušavanja međunarodnog ugleda Republike Hrvatske” – zaključio je Zlatko Hasanbegović svoj osvrt na presudu Perkoviću i Mustaču.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto: screenshot

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *