Select your Top Menu from wp menus

Orban traži novi plan za obranu Europe od migranata

Orban traži novi plan za obranu Europe od migranata

Na summitu u Beču gdje su se okupili čelnici svih zemalja pogođenih migrantskom krizom Viktor Orban je predložio izradu novoga plana za obranu Europe ukoliko dođe do ponovnog otvaranja tzv. Balkanske rute.
Orban je izjavio kako Europa mora imati plan b ukoliko zakažu pregovori između EU i Turske i izrazio je zadovoljstvo što se svi sudionici slažu da “balkanska ruta” mora ostati zatvorena, dok je nezadovoljan nedostatkom odgovora na pitanje kada će Grčka moći braniti svoje granice.

Za Orbana je glavno pitanje mogu li se braniti vanjske granice EU, dok neki misle kako će sporazum sa Turskom uspjeti i da takva obrana nije potrebna, Orban inzistira na pripremi plana ukoliko Turska propusti novi migrantski val.
Po njemu moguće linije obrane su na makedonsko-grčkoj, srpsko-makedonskoj, mađarsko-srpskoj ili čak austrijsko-mađarskoj. Odmah je priznao kako linija obrana na austrijsko-mađarskoj granici bi bila vrlo bolna za Mađarsku i kako će pozvati austrijske kolege da umjesto toga zajedno brane liniju na mađarsko-srpskoj granici. Ukoliko se tako nešto i dogodi obećana je i podrška Makedoniji.

Orban je upozorio kako hitno treba sklopiti sporazum s Egiptom na nivou onoga s Turskom jer tamo čeka novih 5.5 milijuna migranata, kao i to da treba posvetiti veću pozornost situaciji u Libiji.

Naravno dotakao se i referenduma o migrantskim kvotama koji će se održati u Mađarskoj slijedeći tjedan. Izjavio je kako su kvote samo pozivnica novim migrantima da krenu, a potrebna je jasna poruka kako Europa više neće primati ilegalne migrante.

Na susretu je raspravljano i o podjeli financijskih sredstava koja se dijele neravnopravno pa ogroman dio ide Grčkoj dok ostale države rute dobivaju mrvice.

Goran Koprivnjak, Novi Pogledi, foto: dailynewshungary

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *