Select your Top Menu from wp menus

OBNOVA ODNOSA HRVATSKE I MAĐARSKE: Zajedničko strateško partnerstvo

OBNOVA ODNOSA HRVATSKE I MAĐARSKE: Zajedničko strateško partnerstvo

Danas su se se u Budimpešti sastali hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač i njegov mađarski kolega Peter Szijjarto. Tema razgovora su bili nikada gori odnosi Hrvatske i Mađarske u novijoj povijesti, gorući problemi između dvije države, ali i mogućnosti nove suradnje.

Najznačajnije točke susreta su bili razgovori oko spora INA-e i MOL-a i migrantska kriza. Ministri su izrazili vjeru kako će se napokon riješiti dugogodišnji spor oko INA-a koje je postao veliki uteg između odnosa dvije države, ali nisu iznosili detalje osim da će se puno intenzivnije pregovarati o mogućem rješenju.

Migrantska kriza koja je proteklih mjeseci bila rak rana odnosa između Hrvatske i Mađarske će s proljećem opet postati vrlo problematična za države na ruti i stvarati će nove probleme unutar same EU, oba ministra su se ovdje složila da je važno da Schengen opstane i da će trebati ozbiljno zajedničko rješenje koje nažalost još čekamo. Szijjarto je i napomenuo da ćemo biti u velikim problemima ako ne uspijemo obraniti srednju i jugoistočnu Europu, kao i da će Mađarska pomoći Hrvatskoj u pripremama za Schengen.

Ministri su izrazili zadovoljstvo sve većom robnom razmjenom između dvije zemlja i kreditom Eximbanke za suradnju hrvatskih i mađarskih kompanija od 185 milijuna eura, spomenuti su i projekti obnove željezničkog prometa, izgradnja autocesta Sarajevo – Osijek – Budimpešta, kao i izgradnja LNG terminala na Krku, gdje je Szijjarto upozorio kako izgradnjom nove interkonekcije s Rumunjskom taj projekt polako gubi svoju važnost, nažalost ovdje vidimo koliko nas je koštalo nečinjenje prošle vlade i da ukoliko želimo iskoristiti potencijale koje bi taj projekt otvorio nova vlada mora djelovati jako brzo jer ćemo inače opet propustiti veliku priliku.

Ministar Kovač je za kraj sastanka izrazio želju za jačanje suradnje s Mađarskom i sa Višegradskom skupinom te najavio susret dvojice premijera kao i mogućnost zajedničkog sastanka kabineta vlada.

SUSRET PREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA ŽELJKA REINERA I MAĐARSKOG VELEPOSLANIKA JOZSEFA ZOLTANA MAGYARA

Foto: Hrvatski Sabor/Reiner, Magyar
Foto: Hrvatski Sabor/Reiner, Magyar

U ponedjeljak su se sastali predsjednik hrvatskog Sabora Željko Reiner i mađarski veleposlanik Jozsef Zoltan Magyar.

Tema razgovora su bili bolji odnosti između Hrvatske i Mađarske i nada kako će se dijalogom i pregovorima riješiti sva otvorena pitanja između dvije zemlje. Reiner je istaknuo kako je perspektiva razvoja suradnje u okviru inicijative Jadran – Baltik – Crno more vrlo dobra, dok je Magyar istaknuo važnost suradnje Hrvatske i Višegradske četvorke.

Na sastanku je spomenuta i jedna vrlo zanimljiva inicijativa, potpisivanje Deklaracije o prijateljstvu mađarskog i hrvatskog parlameta kao i proglašavanje jednog datuma u godini Danom hrvatsko-mađarskog prijateljstva kao što već imaju Mađarska i Poljska (23. ožujak).

G.K/Novi Pogledi/Foto naslov:  Zsolt Burger/Ministry of Foreign Affairs and Trade

Facebook Comments

Vezani članci

OBNOVA ODNOSA HRVATSKE I MAĐARSKE: Zajedničko strateško partnerstvo

Objavljeno u: OBNOVA ODNOSA HRVATSKE I MAĐARSKE: Zajedničko strateško partnerstvo
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.