Select your Top Menu from wp menus

Novi sukob EU i Poljske zbog Donalda Tuska

Novi sukob EU i Poljske zbog Donalda Tuska
Foto od:NDTV.com

Na summitu lidera EU u Bruxellesu u srijedu za predsjednika Europskog vijeća ponovno je izabran Donald Tusk. U nekim drugim okolnostima takav izbor ne bi bio ništa neobično no ovdje smo došli u zanimljivu situaciju da jedina članica EU koja nije podržala reizbor Tuska na novi mandat je upravo njegova Poljska.

Poljska vlada nezadovoljna radom Donalda Tuska je pokušala staviti svog kandidata Jaceka Saryusz-Wolskog no to očito nije naišlo na podršku među zemljama članicama EU. Zamjerke koje je službena Varšava slala u Bruxelles uglavnom se odnose na ulogu koju je imao prilikom zadnjih neslaganja između EU i Poljske gdje je zapravo koristio interesima svoje stranke – Građanske platforme (PO), a i moguće koruptivne radnje za vrijeme njegovog premijerskog mandata (2007-2014).

Cijela priča oko ove neobične situacije postaje još zanimljivija činjenicom da je 27 od 28 članica EU podržalo Tuska osobito nakon mnogih sukoba i nezadovoljstava dijela članica sa administracijom u Bruxellesu, a i očekivane podrške Poljskoj od strane članica Višegradske skupine kao i Velike Britanije koja je ovaj puta izostala.

Goran Koprivnjak/ Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *