Select your Top Menu from wp menus

Novi Izazov Višegradske grupe Angeli Merkel

Novi Izazov Višegradske grupe Angeli Merkel

U Pragu, 15. veljače 2015 godine na  25-godišnjicu osnivanja Višegradske grupe održan je važan sastanak – izvanredni summit Višegradske četvorke. Srednjeeuropske saveznice Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska sastale su se na razini premijera država na obalama rijeke Vltave ne samo zbog proslave obljetnice već da bi raspravljali i o važnim pitanjima za Europu, a prije summita Europske unije na kojem bi trebali nastupiti zajedničkim stavom. Razmatrana je mogućnost jačanja zaštite granica između Bugarske, Makedonije i Grčke. Iz tog razloga na summit V4 su pozvani bugarski premijer i predsjednik Makedonije. Osiguranjem prvenstveno makedonske granice prekinula bi se balkanska migrantska ruta te zadao snažan udarac politici Angele Merkel. Zbog politike nezamjeranja Angeli Merkel, Hrvatska je propustila svoju šansu da postane čvrsti bedem schengeske zone usput izgubila vjerodostojnost, pa iz tog razloga članice V4 ovakvim potezom štite i Hrvatsku od njenih neshvatljivih odluka koje su donosile po pitanjima osiguranja državne granice te poštivanja schengenskih pravila. Višegradska grupa je ona ovaj način još jednom pokazala važnost osiguranja vanjskih granica EU te koliko joj nedostaje Hrvatska u zaštiti srednjeeuropskih nacionalnih interesa.

ZEMLJE članice Višegradske grupe (V4, Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) proslavile su 25 godina postojanja, u izjavi nakon svečanosti u Pragu kazali su da žele snažnu Europu bez linija razdvajanja.

Premijeri  zemalja V4 dali  su potporu proširenju Europske unije, ali i razgovarali i o spornom planu druge linije obrane od migranata na granici Makedonije i Bugarske.

U zajedničkoj izjavi V4 je upozorio na “opasnosti i negativne posljedice bilo kakvih potencijalnih novih linija razdvajanja u Europi”. “Odlučni smo raditi aktivno odlučno da spriječimo takve nove linije razdvajanja koje bi se mogle pojaviti”, citira mađarska agencija MTI.

Zemlje V4 su također dale potporu daljnjem proširenju Europske unije. “Nedvojbeno se zalažemo za proširenje EU-a kao načina širenja područja stabilnosti i prosperiteta”, stoji u zajedničkoj izjavi premijera V4 koji smatraju da je “produbljivanje europskih integracija od ključne važnosti”.

Premijeri zemalja srednje i istočne Europe, češki premijer Bohuslav Sobotka, mađarski Vitkor Orban, slovački Robert Fico i poljska premijerka Beata Szydlo razgovarali su u Pragu, na 25. godišnjicu osnutka grupe, o kontroverznom planu da pomognu Makedoniji da granicu prema Grčkoj učini nepropusnom, piše njemačka agencija dpa.

Njihov plan izravan je izazov njemačkoj kancelarki Angeli Merkel uoči summita EU ovaj tjedan i naporima da se priljev migranata zaustavi izvan Europske unije, dodaje dpa.

“Postoji mogućnost da se ilegalni ekonomski migranti zaustave na granici Makedonije i Bugarske”, rekao je Sobotka uoči konferencije.

Turska i Grčka možda neće moći zauzdati priljev migranata u EU i stoga “plan B” treba biti spreman kako bi se zaštitile bugarske i makedonske granice, rekao je slovački premijer Robert Fico.

“Mi se oslanjamo na to da akcijski plan između EU-a i Turske funkcionira. A ja bih htio da nas ugodno iznenade i grčke kolege”, kazao je Fico nakon summita. “Zato smo također razgovarali o planu B koji se odnosi na sigurnost granica Bugarske i Mađarske”, dodao je Fico.

Slovačka i Češka poslale su kontingent policije u Makedoniju kako bi čuvali granicu prema Grčkoj, a i Poljska je najavila da bi mogla poslati veći broj policajaca.

Mađarski premijer Viktor Orban konstatirao je da je Unija podbacila u rješavanju migrantske krize i da se pokazala neuspješna u zaštiti vanjskih granica Schengenske zone. “Stoga europski blok treba drugu liniju obrane”, kazao je Orban nakon summita V4.

Pozivnica predstavnicima Makedonije i članice EU Bugarske na sastanak “bio je znak solidarnosti” s tim dvjema zemljama, koje “ne smiju ostati same u toj krizi”, rekao je Sobotka, te su na sastanku bili makedonski predsjednik Georgi Ivanov i bugarski premijer Bojko Borisov.

M.G.Novi Pogledi/MP/Hina/Foto:FaH

Facebook Comments

Vezani članci

Novi Izazov Višegradske grupe Angeli Merkel

Objavljeno u: Novi Izazov Višegradske grupe Angeli Merkel
  • novipogled na: veljača 16, 2016 u 11:05 am #3691

    U Pragu, 15. veljače 2015 godine na  25-godišnjicu osnivanja Višegradske grupe održan je važan sastanak – izvanredni summit Višegradske četvorke. Sred
    [Cijeli članak pročitajte ovdje: Novi Izazov Višegradske grupe Angeli Merkel]

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.