Select your Top Menu from wp menus

Nova pljuska iz Beograda hrvatskim diplomatima: Prosvjedna nota zbog bl. Stepinca

Nova pljuska iz Beograda hrvatskim diplomatima: Prosvjedna nota zbog bl. Stepinca

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je prosjednu notu hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću ističući kako je poništenje presude rehabilitacija ustaštva i fašizma. Ta prosvjedna nota dolazi sedam dana nakon davanja suglasnosti Hrvatske otvaranju pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom iako nije ispunila ni jedan hrvatski uvjet. Ista ta Srbija je već donijela poništenje presude četničkom vojvodi Draži Mihailoviću.

Ovakvi potez Srbije samo pokazuju da se ni danas nakon otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom nisu odrekli velikosrpske politike, politike koju su Miro Kovač i Tihomir Orešković zatajili prilikom davanja suglasnosti otvaranju pristupnih pregovora. Sigurno Hrvatska s ovakvom Srbijom neće uspješno moći surađivati u nekoj zajednočkoj zajednici država.

Ruža Tomašić o srbijanskoj prosvjednoj noti

Na svojoj Facebook stranici, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke i zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomaćić komentirala je srbijansku prosvjednu notu:

“Srbijanska prosvjedna nota Hrvatskoj zbog poništenja presude Alojziju Stepincu iz 1946. najnoviji je u nizu primjera neprincipijelnog i neprijateljskog ponašanja naših susjeda. Dok rehabilitiraju četničke zlotvore poput Draže Mihailovića pozivajući se na pristranost komunističkih sudova i nelegalnost tadašnjih sudskih postupaka, istovremeno ispravnom i pravednom smatraju istu takvu presudu istog takvog suda bl. Alojziju Stepincu koji je spašavao hrvatske Srbe i Židove od pogibije. Hrvatu i katoličkom nadbiskupu valjda ne bi ni trebalo osigurati pravedno suđenje, tako to vide sadašnje srbijanske vlasti.

Nije ovo ništa novo. Srbija je nevjerodostojan susjed koji krivotvori povijest, instrumentalizira srpsku manjinu u Hrvatskoj i stalno izaziva nove tenzije te joj kao takvoj ne smije biti mjesta u Europskoj uniji! EU ima dovoljno svojih unutrašnjih problema, ne treba nam još jedan.” – objavila je Ruža Tomašić na svojoj Facebook stranici.

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova i u ovoj prosvjednoj noti je koristila kontroverznog Efraima Zurrofa kako bi što je moguće više osudila institucije Republike Hrvatske. Efraim Zurrof je poznat u svojoj borbi protiv nacista, ali je i čovjek koji ne vidi ništa sporno u pokolju 8 tisuća muslimana u Srebrenici koje su počinile srpske paravojne te da taj zločin po njemu nema elemente genocida jer su ubijeni samo muškarci.

Na znanje hrvatskom tehničkom ministru vanjskih i europskih poslova dr.sc. Miri Kovaču koji se zalaže za otvorene granice s ovakvom Srbijom, a kako će se postaviti veleposlanik Markotić poznat po upitu da li i Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu na 5. kolovoza na Dan Domovinske zahvalnosti treba spustiti hrvatsku zastavu na pola koplja jer eto neke države u Srbiji će to napraviti.

M. Glavinić/Novi Pogledi/ foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *