Select your Top Menu from wp menus

Nositelj XI izborne jedinice Božo Ljubić na zadnjoj sjednici Sabora: Vrijeme je za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a

Nositelj XI izborne jedinice Božo Ljubić na zadnjoj sjednici Sabora: Vrijeme je za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a

Kako prenosi T-Portal 11 izbornu jedinicu predvodit će Božo Ljubić, saborski zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora koji je izjavio na zadnjoj sjednici Sabora dugoočekivanu rečenicu: “Vrijeme je za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a i za nagradu će dobiti 11 izbornu jedinicu na prijevremenim izborima.  Ovim odabirom se definitivno marginalizira Željko Glasnović koji je na proteklim izborima dobio daleko najveći postotak preferencijalnih glasova.

Ono što je dugo vremena bilo nezamislivo, Andrej Plenković će izgleda uspjeti do te mjere liberalizirati HDZ-a da praktički neće biti razlike u stavovima sa socijaldemokratima. Slijedeće što možemo očekivati je da ako na čelu SDP-a ostane Zoran Milanović sa svojim radikalnim i kritičkim stavovima o hrvatskoj državnosti ode na pozicije pok. Stipe Šuvara, a danas Mate Kapovića.

Druga mogućnost je da se napravi velika koalicija HDZ-a i SDP-a koja bi mogla do kraja uništiti hrvatske nacionalne teme, približavanje Višegradskoj grupi te više projekata Jadran – Baltik, odnosno kako bi nastavili politiku reintegracije Hrvatske u zapadnobakanske asocijacije koje se pripremaju od 2000 godine. Prema prvim pokazateljima oko izbornih lista bilo je dosta sukoba oko raznih interesnih grupa. Sukobi su bili oko Sunčane Glavak u III izbornoj jedinici, Olega Butkovića u VIII, iako Butković živi u Novom Vinodolskom, a oko kojeg se također vuku brojne afere oko poreza te oko dozvola za gradnju marine u kojoj je investitor Vanja Špiljak te oko Josipa Buljevića koji je također pokazao zapažujuće rezultate kao ministar obrane. Ovaj resor obrane je posebno osjetljiv jer ga se pokušava ugurati prema Damiru Krstičeviću, iako on nema tu potrebitu podršku kako hrvatskih partnera u NATO savezu tako i u samoj Hrvatskoj gdje je označen kao osoba koja je donijela veliki broj poslova M-SAN grupi sa državom.

Ostali nositelji lista bi bili prema slijedećem rasporedu

 1. izborna jedinica: Andrej Plenković
 2. izborna jedinica: Ivana Maletić
 3. izborna jedinica: Dražen Tušek
 4. izborna jedinica: Miroslav Tuđman
 5. izborna jedinica: Zdravko Marić
 6. izborna jedinica: Goran Marić
 7. izborna jedinica: Davor Ivo Stier
 8. izborna jedinica: Oleg Butković
 9. izborna jedinica: Branka Juričev-Martinčev
 10. izborna jedinica: Damir Krstičević
 11. izborna jedinica: Božo Ljubić

Zlatko Hasanbegović bi bio na 3 mjestu u II izbornoj jedinici, dok bi prema zajedničkom dogovoru s Plenkovićem na 14 mjestu u istoj izbornoj jedinici bio zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić čime se najavljuje odlazak Brkića iz vrha HDZ-a. Na 14 mjestu Brkić teško da ima šanse ostvariti najbolji preferencijalni rezultat jer je u istoj izbornoj jedinici i Zlatko Hasanbegović kojemu će vjerojatno manji broj glasova uzeti mjesto ministra kulture. Ovo je vjerojatno smišljeni dogovor protiv Zlatka Hasanbegovića koji očito kao i general Željko Glasnović smeta novom predsjedniku HDZ-a zbog snažnih lobija koji su aktivni protiv tehničkog minsitra kulture.

U X izbornoj jedinici na čelnom mjestu se nalazi general Damir Krstičević iako su neki mediji prenosili teške optužbe protiv generala Krstičevića pa se nakratko Krstičević povukao iz javnosti. Također ministar obrane Josip Buljević s kojim je predsjednica SAD-a napravila selfie prilikom primopredaje 5 američkih helikoptera Hrvatskoj nije u prvim planovima predsjednika HDZ-a o čemu su također neki mediji pisali kako je došlo do unutarnjih sukoba zbog Josipa Buljevića.

Miro Kovač se nalazi na 6 mjestu u IX izbornoj jedinici, dok se Drago Prgomet nalazi na trećem mejstu u VI izbornoj jedinici.

M. Glavinić/Novi Pogledi, Ilustracija NP

 

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *