Select your Top Menu from wp menus

Nakon Lex Perkovića, Milanović doživio još jedan težak poraz: Vesna Pusić neće biti Glavna tajnica UN-a

Nakon Lex Perkovića, Milanović doživio još jedan težak poraz: Vesna Pusić neće biti Glavna tajnica UN-a

Vesna Pusić je nakon „potopa“ na prvom glasovanju u vijeću sigurnosti napokon odustala od svoje kandidature za Glavnog tajnika UN-a. Tako je ova vrlo neobična i sporna kandidatura na čije probleme smo odmah upozoravali doživjela svoj konačan slom. Prenosimo njeno pismo u cijelosti:

Poštovani,

Vlada Republike Hrvatske, u mandatu 2011.-2016., nominirala me za kandidatkinju za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Temeljem Rezolucije Opće skupštine UN-a, donesene u rujnu 2015. godine, postupak selekcije glavnog tajnika UN-a donekle je modificiran i otvoren za javnost. Novina uvedena u postupak bila je javna prezentacija kandidata, uključujući i pitanja predstavnika država članica, u trajanju od 2 sata pred Općom skupštinom UN-a. Prije te prezentacije, svaki je kandidat bio dužan poslati tekst o svom viđenju budućnosti UN-a, koji je proslijeđen svim državama članicama. U samom tijeku postupka uvedene su još neke novine: svaki kandidat je imao jednosatnu priliku individualno razgovarati s Vijećem sigurnosti; predsjednik Opće skupštine i medijska kuća Al Jazeera organizirale su panel raspravu za sve kandidate pred širokim auditorijem predstavnika država članica te različitih zainteresiranih institucija i organizacija civilnog društva; niz instituta, sveučilišta, organizacija civilnog društva, medijskih kuća i međunarodnih foruma organizirali su predavanja, panel rasprave, razgovore i intervjue za pojedine kandidate.

Kao hrvatska kandidatkinja sudjelovala sam u svim tim javnim prezentacijama i aktivnostima, kao i u razgovorima zatvorenima za javnost – primjerice, prezentacija pred Vijećem sigurnosti. Svi moji javni nastupi i intervjui dostupni su na društvenim mrežama i internetskim portalima. Moji javni nastupi u UN-u dostupni su i na mojoj internetskoj stranici posvećenoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a.

Jasno sam zastupala svoje viđenje UN-a, organizacije koja ponovno dobiva na značaju i potencijalnom utjecaju. No tu zadaću koja joj predstoji, moći će ispuniti samo novim, kreativnim pristupom, oslobađanjem pretjerane birokratiziranosti, jednostavnijom organizacijskom strukturom, snažnim povezivanjem s državama članicama, regionalnim organizacijama, ali i civilnim društvom i znanstvenim institucijama, uključivanjem svih segmenata društva u prevenciju i razrješavanje sukoba, te intenzivnijom komunikacijom s globalnom javnošću.

Uvođenje svjetske javnosti u prvu fazu postupka izbora glavnog tajnika UN-a dramatično je doprinijelo porastu interesa za UN. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i izazov sudjelovati u tom povijesnom događaju i zastupati iskreno i argumentirano svoju viziju budućeg razvoja UN-a. Takav novi postupak privukao je niz kvalitetnih kandidata, u konačnici ukupno 12. Jedan dio kandidata dolazi iz institucija UN-a, s dugim prethodnim iskustvom rada unutar same organizacije. Druga polovica ove grupe kandidata, uključujući i mene, su ljudi s velikim političkim i međunarodnim iskustvom, ali bez prethodnog iskustva rada u UN-u. Bilo je jasno da će se, između ostaloga, odlučivati i između ova dva temeljna profila, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u. Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor.

Zahvaljujem svima koji su mi u ovom velikom i nadasve zanimljivom projektu pružali pomoć i podršku. Posebno zahvaljujem Vladi Zorana Milanovića koja me predložila te mojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske narodne stranke koji su mi, kao i uvijek, pružali pametnu, konstruktivnu i djelotvornu potporu. Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku. Razumjela sam to kao njegovo nastojanje da u jednoj krajnje bizarnoj situaciji barem donekle zaštiti dignitet Hrvatske.

Nadasve mi je drago da je Hrvatska imala svoju kandidatkinju u ovom, prvi put u povijesti, javnom prezentiranju kandidata za glavnog tajnika UN-a. Ja sam ovom procesu pristupila spremno, argumentirano i časno, a samo sudjelovanje za mene je bilo apsolutno fascinantno.

Počasna predsjednica HNS-a

Vesna Pusić

Iako je ovo dio nesretne ostavštine katastrofalnoga mandata Zorana Milanovića kao premijera ostaje pitanje o čemu su točno razmišljali Tihomir Orešković i Miro Kovač kada su nastavili s ovim cirkusom i gurnuli Hrvatsku prema poniženju s ovakvom kandidatkinjom koja ni po jednom pozitivnom kriteriju ne može biti kandidat Republike Hrvatske. Uz malo pameti ovdje smo se mogli poštedjeti velike sramote, ali nažalost i ova hrvatska farsa se morala odigrati do kraja.

Naravno i ovaj šamar ne zaustavlja ambicije Vesne Pusić koja opet uz pomoć Zorana Milanovića cilja na ministarske pozicije i novu štetu koju bi mogla napraviti Hrvatskoj.

Nama ostaje utjeha kako je za gospođu Pusić sudjelovanje u ovim izborima bilo fascinatno. Doista je tako bilo i nama ostalima, nažalost.

Goran Koprivnjak/Novi Pogledi/ foto:gradjanska-akcija-official.

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *