Select your Top Menu from wp menus

Mislite li da je u hrvatski nacionalni interes jednaka suradnja po “vertikali” (Višegradska grupa) i po “horizontali” (Zapadni Balkan)?

Mislite li da je u hrvatski nacionalni interes jednaka suradnja po “vertikali” (Višegradska grupa) i po “horizontali” (Zapadni Balkan)?

Moja je želja da Hrvatska uredi odnos sa Srbijom kao što su to učinile Njemačka i Francuska.

Ministar vanjskih i europskih poslova dr. Miro Kovač u svojem opširnom intervjuu kojeg je dao za Slobodnu Dalmaciju između ostalih pitanja o vanjskoj politici, kadroviranju u Ministarstvu vanjskih poslova, nerješenim pitanja sa susjednim državama te drugim pitanjima, istakao je i dva bitna stajališta za tematiku kojom se ponajviše bave Novi Pogledi. Stajališta smo da jačanje srednjeeuropskih kulturnih, povijesnih, gospodarskih, energetskih, prometnih te telekomunikacijskih veza među državama između Jadrana i Baltika stvaraju kompaktan prostor dio kojega bi se Hrvatska trebala postati, a priključenjem (formalnim ili neformalnim) Višegradskom savezu Hrvatska postaje južna vrata Višegradskog saveza i izlaz na Sredozemno more svih država od Jadrana do Baltika. Kroz takvu poziciju bi se osigurao snažan gospodarski rast , kao i mnogi drugi dobitci koje tijekom vremena prezentiramo na našem portalu.

U navedenom intervjuu Ministar Kovač se izjasnio zabrinjavajuće na pitanja koja definiraju tu gore navedenu viziju. Pa tako na pitanje odnosa sa Srbijom uz gomilu uvažavanja prema Srbiji i obećavanja pomoći na europskom putu Srbije Kovač odgovara:

Kovač: Moja je želja da Hrvatska uredi odnos sa Srbijom kao što su to učinile Njemačka i Francuska.

Budući znamo da je odnos Francuske i Njemačke jezgra današnje Europske unije i glavna osovina preko koje se pokušava provesti centralizacija unije, postavlja se pitanje čega bi to jezgra bila slična suradnja u “jugoistočnoj Europi”, kako Kovač zove Zapadni Balkan? Isto tako, suradnja Francuske i Njemačke je danas takva da mnogi francuskog predsjednika vide kao vicekancelara Angele Merkel, a ne kao samostalnog i suverenog državnika. Ostaju pitanje tko bi u toj suradnji Hrvatske i Srbije bio kancelar, a tko vicekancelar?  Imajući na umu zabrinjavajuće rehabilitaciju četništva u Srbiji te prelijevanje iste u Hrvatsku preko svojih četničkih i velikosrpskih emisara u Hrvatskoj, ovakva izjava je svakako suprotna nacionalnim interesima Republike Hrvatske.

Horizontala

Na pitanje o suradnji sa zemljama inicijative Jadran-Baltik koju je pokrenula Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Kovač odgovara:

Kovač: Nije nam naum da stvaramo neku administraciju nego da imamo učinkovit forum za trajan dijalog, za političku, gospodarsku i inu suradnju na prostoru od Baltika do Jadrana.

Kovač: Jednako ćemo razvijati vertikalnu, srednjoeuropsku dimenziju i horizontalno, jugoistočnoeuropsku dimenziju kada je riječ o vanjskoj politici. To je u hrvatskom državnom interesu.

VERTIKALNA SURADNJA

Dakle, Kovač se zalaže za jednaku suradnju i po “vertikali”, tj. sa zemljama Višegradskog saveza i po “horizontali” tj. sa zemljama “Zapadnog Balkana” i tvrdi da je to u interesu Hrvatske. Mislite li da je jednaka suradnja hrvatski nacionalni interes?

Mislite li da je u hrvatskom nacionalnom interesu jednaka suradnja po "vertikali" (Višegradska grupa) i po "horizontali" (Zapadni Balkan)?

Loading ... Loading ...

 

M.G./P.M./Foto Novi Pogledi

Facebook Comments

Vezani članci

Mislite li da je u hrvatski nacionalni interes jednaka suradnja po “vertikali” (Višegradska grupa) i po “horizontali” (Zapadni Balkan)?

Objavljeno u: Mislite li da je u hrvatski nacionalni interes jednaka suradnja po “vertikali” (Višegradska grupa) i po “horizontali” (Zapadni Balkan)?
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.