Select your Top Menu from wp menus

Ministar Kovač u službenom posjetu Poljskoj nakon Slovačke i Češke

Ministar Kovač u službenom posjetu Poljskoj nakon Slovačke i Češke

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač nakon službenih posjeta Slovačkoj i Češkoj, u ponedjeljak 9. svibnja ima dogovoren susret s svojim poljskim kolegom Witoldom Waszczykowskim.

Dosadašnji posjeti Slovačkoj i Češkoj, drugim dvjema članicama Višegradske grupe glavne teme su bile lobiranje proširenja EU na „susjedne zemlje“ te pitanja oko migranske krize. Izostale su teme koje su za Hrvatsku, kao i za članice Višegradske grupe najvažnija,a to su gospodarski infrastrukturni projekti kao što su LNG terminal Krk, Plinovod Krk – Gdanjsk, željeznička pruga Rijeka – Budimpešta – Gdanjsk, Luka Rijeka, Zadar i Ploče, projekti koji su od iznimne važnosti za Srednju Europu, kao što je nekad bilo važno prometno povezivanje Zagreba i Splita.

Također predviđeno predavanje u Varšavi na temu „Hrvatska – najmlađa članica Europske unije: novi partner na raskrižju središnje i jugoistočne Europe“ također ponovno stavlja u prvi plan„ promašenu“ viziju horizontalne vanjske politike jer hrvatska diplomacija u Vladi RH pokušava napraviti nemoguće: “civilizirati” Srbiju kako bi ponovno mogli živjeti u zajedničkoj državi bez unutarnjih granica. Uporno se zaboravlja činjenica da je Srbija država osuđena za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici koji danas nijedan dužnosnik Srbije ne priznaje te kao takva jednostavno ne može imati nikakvu mogućnost pristupanja euroatlanskim integracijama. U Srpnju 2015 godine je Velika Britanija pripremila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a na koju je Rusija stavila veto zbog čega su Velika Britanija i SAD snažno protestirale. Navedena rezolucija je trebala biti preduvjet za pomirenje. Nakon ruskog veta Europski parlament i američki Kongres su izglasali Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici 9. srpnja 2015. godine. Iako se Srbija nije suočila sa svojim zločinima u ratovima 1990-ih, Njemačka pokušava otvoriti pristupne pregovore Srbije o ulasku u Europsku uniju, za sada Hrvatska, Rumunjka i Bugarska stoje na tom putu.

Nakon održanog posjeta Varšavi, moći će se napraviti zaključak o temeljnoj vanjskoj politici koju provode Vlada RH i Ministarstvo vanjskih poslova kao i o rezultatima takve vanjske politike i što Hrvatskoj donosi politika proširenja EU te tzv. „horizontalna vanjska politika”.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/Foto: Ilustracija NP

Facebook Comments

Vezani članci

2 komentara

  1. Pingback: Waszczykowski i Kovač: Poljska želi stvoriti ABC područje zajedno sa Hrvatskom | Novi Pogledi

  2. Pingback: Waszczykowski i Kovač: Poljska želi stvoriti ABC područje zajedno s Hrvatskom | Novi Pogledi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *