Select your Top Menu from wp menus

Ministar Hasanbegović o politici Viktora Orbana: Ne vidim Orbana kao islamofoba

Ministar Hasanbegović o politici Viktora Orbana: Ne vidim Orbana kao islamofoba

Tijekom nedavnog intervjua za pariški Le Monde, ministar dr.sc. Zlatko Hasanbegović se osvrnuo i na politiku Viktora Orbana prema muslimanskoj zajednici. Kao ugledni član muslimanske zajednice u Hrvatskoj ukazao je na činjenicu kako kaotični i nekontrolirani proces imigracije predstavlja društveni problem kako za useljenike tako i za domicilno stanovništvo.

Na provokativni upit francuskog novinara kako on kao musliman misli o približavanju hrvatske vlade politici Viktora Orbana koji nije nikada skrivao odbacivanje islama ministar Hasanbegović je odgovorio da ne vidi po čemu bi Viktor Orban predstavljao avangardu u islamofobiji. Doista, zauzeo je stajalište protiv imigracije. No, svaki oblik kaotične i nekontrolirane imigracije društveni je problem i za useljenike kao i za domicilno stanovništvo. Nekontrolirana migracija može se usporiti samo uklanjanjem uzroka koji do nje dovode. Ako bi iznenada došlo do nekontrolirane imigracije azijskih budista ili taoista, otpori prema toj imigraciji bili bi apsolutno identični i izvorno se ne radi u islamofobiji kao takvoj.

Orban ne osporava činjenicu da je Islam sastavni dio Europe, a nedavno je primio i vjerskog poglavara i vrhovnog muftiju bosanskih muslimana, autohtonog europskog naroda islamske vjere. Viktor Orban je upućenim pozivom i nakon toga i prijemom bosanskog muftije Huseina ef. Kavazovića potvrdio svoju demokratsku orijentaciju kojom prihvaća realne europske vrijednosti, a to su svakako danas i pripadnici autohtonog europskog naroda islamske vjeroispovjedi. Ne bih ga uspoređivao s primjerice Alainom Finkelkrautom koji misli da je Europa samo judeo-kršćanska i koji kritizira islam kao takav te koji su osobno uključuju u difamacijsku kampanju protiv mene s bizarnim prigovorom da vodim „opasni savez između fundamentalističkog katolicizma i radikalnog islamizma”, što je ovdje u Hrvatskoj izazvalo salve smijeha.

Snažan utjecaj modela agresivne agitacije i propagande kojima bi se svi neistomišljenici proglasili fašistima u Europi uzima sve više maha. Ovaj snažan utjecaj ovog komunističkog agitacijsko-medijskog proizvoda postaje sve intenzivniji u Europi te dovodi do apsurdnih zaključaka oko politike koju trenutno provodi hrvatska Vlada kako je bliska politikama Viktora Orbana u Mađarskoj te politici Andrzeja Dude, Jaroslawa Kaczynskog i Beate Szydło u Poljskoj. Iako su te politike u potpunosti različite jer nova hrvatska vlada Tihomira Oreškovića je zauzela potpuno drugačije stajalište od mađarske i poljske vanjske politike obzirom da se poljska konzervativna vlada i mađarska demokršćanska vlada zalažu za model snažnijeg nacionalnog suvereniteta članica Europske unije dok se vlada Tihomira Oreškovića prilagodila njemačkom modelu lijevog liberalizma i centralizirane federalizirane Europske unije.

Milan Glavinić/Novi Pogledi, foto arhiv NP

Vezani članci;

http://novipogledi.hr/politika/ministar-hasanbegovic-francuskom-le-mondu-zao-mi-je-sto-hrvatski-narod-nije-uspio-ostvariti-svoje-pravo-na-nacionalno-samoodredenje-nakon-drugog-svjetskog-rata/

Facebook Comments

Vezani članci

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *